Jak vznikají dluhy seniorů? Půjčují si kvůli rodině

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 7. 2013 15:20
Průměrný senior v Česku si vypůjčil více než 42 tisíc korun
Foto: Karel Toman

Praha - Senioři často nezvládají splácet dluhy, které vytvořily, když chtěli finančně podpořit člena rodiny.

Průměrný dluh českého "zadluženého" seniora pak činí 47 200 korun, což je o dva tisíce korun méně než loni. Vyplývá to z dat společnosti KRUK, která vymáhá pohledávky bank, pojišťoven, poskytovatelů energií nebo například telefonních operátorů a má v databázi dluhy více jak dvou tisíc lidí starších 65 let.

Celkově v Česku podle údajů České správy sociálního zabezpečení má důchod exekuční srážkou zatíženo zhruba 70 tisíc lidí, což je dvojnásobek stavu z roku 2007.

Nejvíce zadlužených seniorů žije podle údajů společnosti KRUK v Moravskoslezském kraji, nejméně zadluženým krajem je naopak Plzeňský, kde starší lidé, kteří mají problémy se splatností svých závazků, průměrně dluží 34 450 Kč.

Senioři nakupují pro příbuzné

Jedním z hlavních důvodů, proč si babičky a dědečkové berou půjčky, je podpora rodiny. Podle skupiny KRUK chtějí přispět obvykle na nákup počítačového vybavení nebo elektrospotřebičů, případně na rekonstrukci bytu. Kromě toho dluhy vznikají kvůli vysokým nákladům na léky či nepozornému čtení podmínek smluv.

"Půjčují si obvykle menší obnosy a pravidelně hradí splátky. Časem se ovšem mohou objevit nečekané výdaje, například na léčení. A protože je zdraví přednější, dostanou se splátky úvěru na vedlejší kolej," vysvětluje generální ředitel KRUK Krzysztof Różycki.

Nejlepším způsobem, jak problémy řešit, je podle něj zeptat se firmy, která pohledávky spravuje, na možnost splátkového kalendáře. "V případě, že se na něm s dlužníkem nedohodneme, předáváme případ soudu," komentuje Różycki, podle kterého pak může dojít i k exekuci na důchod.

 

Právě se děje

Další zprávy