Žralok Vítek: honba za oslabenou kořistí nekončí

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
11. 7. 2013 19:00
Realitní magnát, majitel skupiny CPI, nevzdává snahu o ovládnutí skupiny Orco
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Orco Group

Byznys - Realitní žralok Radovan Vítek, majitel skupiny CPI, nevzdává snahu o ovládnutí developerské skupiny Orco.

Píše o tom ve svém aktuálním vydání deník Insider s tím, že i když ve vedení firmy po červnové valné hromadě zavládlo příměří, jde jen o dočasný klid zbraní. "Napětí mezi akcionáři trvá, jednotlivé akcionářské skupiny stále mají v Orku rozdílné zájmy," řekl Insideru Vítkův investiční ředitel Martin Němeček.

V Orku se střetává Vítek s britskými a americkými hedgeovými fondy (především Kingstown a Alchemy, jež společně drží necelých 23 procent akcií) a zakladatelem firmy Jeanem-Francoisem Ottem (dnes vlastník 8,9 procenta akcií). Vítkem kontrolované společnosti Gamala a Crestline Ventures skoupily v posledních dvou letech, kdy zadlužené Orco procházelo finanční krizí, z trhu téměř 30 procent akcií, a Vítek je tak nyní ve skupině sice minoritním, ale největším podílníkem.

Vítek hodlá podle Insideru držet Orco prostřednictvím svých off-shorových struktur, dokud se skupina po finanční krizi nedostane zase do dobré finanční kondice, tedy dokud nezíská znovu důvěru partnerů a běžné dlouhodobé úvěry pro další rozvoj.

Až se tak stane a Orco přestane být rizikovou investicí, chce ho Vítek začlenit pod svou vlajkovou loď CPI, podobně jako s CPI před měsícem spojil svůj další čerstvý úlovek, maďarský Ablon...

Přečtěte si celou zevrubnou analýzu Zuzany Kubátové v placeném deníku Insider: Jak Vítek pohltil Ablon a jaké další akvizice teď chystá?

 

Právě se děje

Další zprávy