Uhelné dilema Zdeňka Bakaly

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
9. 7. 2013 6:45
Analýza Insideru: Proč nemohou škrty stačit na finanční stabilizaci NWR
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Analýza Insideru - Pokud opravdu přijde škytavka na toho, o kom se za jeho zády mluví, musí teď Zdeněk Bakala proškytat celé dny.

Jeho jméno se přetřásá dnes a denně v kancelářích burzovních analytiků, na večírcích karlovarského filmového festivalu i v hornických domácnostech na Ostravsku. Vládce největšího balíku akcií těžební skupiny NWR, vlastníka Ostravsko-karvinských dolů, z těch rozhovorů nevychází dobře.

Není divu.

Drobní akcionáři NWR, ať se rekrutují z řad boháčů, nebo řadových zaměstnanců OKD, už měsíce sledují, jak se jejich akcie mění na bezcennou makulaturu. Bakalu často považují za viníka a s napětím čekají, jak se ke krizi dolů postaví.

Bakala (doly ovládá prostřednictvím firmy BXR s několika partnery, největším je Petr Kadas) má ale omezené možnosti.

"Základní příčinu potíží nemají vlastníci NWR v rukou. Trh s uhlím se v nejbližších dvou letech nezvedne. Na vině je propad průmyslu, nízká cena elektřiny a rozvoj těžby břidličného plynu v USA. Ty prostě uhlí nepřejí," říká Jozef Janov, spolumajitel nedávno vzniklého investičního fondu Hartenberg.

Janov, stejně jako řada dalších expertů oslovených deníkem Insider, příliš nevěří, že situaci zachrání úsporný plán, který Bakalovi manažeři NWR a dolům naordinovali 16. května. Škrty, které do konce tohoto roku mají vynést 2,6 miliardy korun, ani plánovaný prodej majetku totiž na finanční stabilizaci NWR stačit nebudou.

Přečtěte si zevrubnou analýzu, kterou Zuzana Kubátová sepsala pro deník Insider. Najdete v ní rozbor, proč škrty nemohou dostačovat.

 

Právě se děje

Další zprávy