Baníčku, my jsme s tebou - a naše peníze též

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
3. 7. 2013 10:40
Ostravsko bojuje s krizí, ale víc se řeší, proč tečou peníze do soukromého klubu
Areál Bazaly.
Areál Bazaly. | Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Ostravsko bojuje s ekonomickou krizí, mezi lidmi se ale kupodivu stejně často jako o možnosti, že ztratí práci, mluví o úplně jiné věci. Městem pořád běží debaty o nedávném kroku místních zastupitelů, kteří se rozhodli podržet finančně vyčerpaný soukromý fotbalový klub FC Baník, napsal v úterý deník Insider v dalším dílu série o ostravském regionu.

Před třemi týdny město rozhodlo, že koupí od majitelů zadluženého klubu za 114 milionů korun areál na Bazalech, v němž hraje své zápasy prvoligový Baník. Pro klub to znamenalo záchranu před hrozící insolvencí i před odejmutím prvoligové licence - i když ne definitivní. Klub má podle nejnovějších zpráv kvůli dluhům pozastavené přestupy, nesmí nakupovat nové hráče.

Pro majitele Baníku Petra Šafarčíka a Libora Adámka ale byl krok magistrátu velká úleva, v  bankrotu Baníku by nejspíš utopili vlastních 70 milionů korun, jež do klubu zatím dali. „Ne že bychom to neunesli, ale dost by to bolelo. A hlavně by to byla prohra - Baník jsme kupovali proto, abychom ho zachránili," cituje Insider Šafarčíka.

Zatímco majitelé a skalní fandové Baníku rozhodnutí chválí, opoziční hnutí Ostravak vyzvalo primátora Petra Kajnara (ČSSD) a náměstka Dalibora Madeje (ODS) k odstoupení. Toto hnutí také stojí za stížností na postup zastupitelstva při schvalování nákupu Bazalů, kterou ale minulý týden zamítlo ministerstvo vnitra.

Zachráncem v lize byl Milan Baroš, zachráncem finančním je město Ostrava. To je Baník
Zachráncem v lize byl Milan Baroš, zachráncem finančním je město Ostrava. To je Baník | Foto: Sport

O Bazalech se nehádají jen politici, i řada Ostravanů nad koupí nechápavě kroutí hlavou. „Fotbal mám rád a na Bazaly chodím, jsem rád, že město Baník zachránilo. Ale považoval bych za samozřejmé, že když kupuje stadion, má taky dost peněz na školky a domovy důchodců. Tím si nejsem jistý," komentuje situaci Roman Ďurčo, odborář z hutní firmy Evraz Vítkovice Steel. Jeho fabrika už třetí rok těžce prodělává a je na prodej. Ďurčo má starost o rodinu a teď, stejně jako tisíce dalších lidí v Ostravě, netuší, zda bude mít za půl roku práci. Není v Ostravě sám, kdo soudí, že prioritou pro radnici má být něco jiného než fotbal.

"Nevím, nakolik je to všechno čisté," přidává další hojně rozšířené pochyby šéf důlní firmy OKD Ján Fabián. Doly prodělávají miliardy, jejich šéfové se probírají krizovými plány, chystají propouštění, snižování platů, škrty - a uvědomují si, že město „schytá" sociální dopady. Tím spíš je více než stomilionová koupě stadionu z městských peněz zaráží.

Byznys v deníku Insider

Proč ve skutečnosti Ostrava kupuje Bazaly a u koho skončí peníze?

 

Právě se děje

Další zprávy