Schodek rozpočtu je 31,5 mld. Je to nejméně za pět let

Radek Pecák Radek Pecák
1. 7. 2013 14:50
Stát letos získal výrazně více peněz z Evropské unie
Ministerstvo financí je s vývojem rozpočtu spokojeno.
Ministerstvo financí je s vývojem rozpočtu spokojeno. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Toms

Praha - V první polovině letošního roku stát hospodařil se schodkem 31,5 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí.  V porovnání s prvním pololetím roku 2012 je schodek nižší o 40 miliard Kč, meziměsíčně o 8 miliard. Je tak podle ministerstva nejnižší od roku 2008.

Ke konci června dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 549,9 miliardy Kč, celkové výdaje pak 581,4 mld. Kč.  „Výsledek za první pololetí potvrzuje skutečnost, že plánovaný deficit pro tento rok není problém splnit i přes nutnost financovat odstraňování povodňových škod," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Státní pokladna profituje z růstu příjmů (meziročně o 45,3 miliardy). O 32,9 miliardy se zvýšily příjmy z Evropské unie, dalších více než 12 miliard korun přineslo zvýšení daně z přidané hodnoty.

Naopak se snížilo inkaso spotřebních daní (méně stát vybral například na spotřební dani z minerálních olejů) a také daně z příjmů právnických osob.

Státu se ale zvedly i výdaje. "Celkové výdaje v objemu 581,4 mld. Kč čerpané ke konci června 2013 byly o 5,1 mld. Kč nad úrovní stejného období roku 2012," uvedlo ministerstvo financí.

Ekonomy snížení schodku těší, ale současně poukazují na to, že vše není zcela růžové. "Na straně příjmů je nezpochybnitelně pozitivní zlepšení výběru DPH (meziročně o 12 mld. Kč pro státní rozpočet, téměř 18 mld. Kč pro celý veřejný sektor). Zlepšení je zřejmě výsledkem zastavení propadu soukromé spotřeby, jakož i omezení podvodů ohledně krácení DPH. Výběry ostatních daní ale meziročně stagnují, nebo dokonce klesají," uvádí například Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Také poukazuje na to, že k uspokojivé bilanci rozpočtu přispěla rovněž strana výdajů, a to hlavně snížením investic. "Z plánovaného celoročního objemu jich stát za první půlrok uskutečnil jen 35 %, což vypadá jako šetření na ne úplně správném místě," dodal Sobíšek.

V samotném červnu skončilo hospodaření státu přebytkem 8,3 mld. Kč (v červnu 2012 to bylo 7,3 mld. Kč), když příjmy činily 108,2 mld. Kč (v červnu 2012 to bylo 105,1 mld. Kč) a výdaje byly čerpány ve výši 99,8 mld. Kč (v červnu 2012 to bylo 97,8 mld. Kč). Na meziroční růst příjmů v samotném červnu působily pozitivně vyšší příjmy z EU (o 7,2 mld. Kč). 

 

 

Právě se děje

Další zprávy