Podnikatelé o euro nestojí. V krizi se koruna vyplatila

ČTK ČTK
21. 6. 2013 9:28
Česká národní banka nepočítá se zavedením evropské měny dříve než v roce 2019
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Evropská centrální banka

Praha - Zavedení eura by nyní uvítala jen čtvrtina podnikatelů, vyplývá z průzkumu společnosti PwC ČR mezi zhruba stovkou ředitelů a majitelů velkých tuzemských firem. Proti zavedení eura je polovina dotázaných, zbylá čtvrtina nemá názor či nevidí pozitivní ani negativní dopad.

"Současná krize eurozóny od společné evropské měny podnikatele spíše odrazuje. Bude záležet na evropských politicích, jak se vypořádají se svými zadluženými zeměmi a jaký další směr euru dají. To, že jsme zatím stáli mimo, nám pravděpodobně během uplynulé ekonomické krizi spíše pomohlo," uvedl řídící partner PwC Česká republika Jiří Moser.

Podle dřívějšího vyjádření guvernéra České národní banky Miroslava Singera Česká republika zřejmě nepřijme euro dříve než v roce 2019.

Česko nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, ale je na tom lépe než řada zemí eurozóny. Podle dřívějšího vyjádření stálého předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye je debata o vstupu ČR do eurozóny výsostně českým rozhodnutím, které ovšem není "problémem dneška".

Podmínkou pro přijetí eura je udržení deficitu veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP), veřejný dluh pod 60 procenty HDP a nízká inflace. Mezi další kritéria patří stabilita dlouhodobých úrokových sazeb a stabilita měnového kurzu.

Průzkumu se zúčastnilo více než 100 ředitelů významných firem působících na českém trhu, z nichž byla přibližně třetina majitelů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy