Další pokuta za "Drábkovy dávky". Dva miliony od ÚOHS

Tomáš Fránek
14. 6. 2013 17:08
Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nově rozhodl, že u čtyř smluv, které uzavřel exministr Jaromír Drábek (TOP 09) na dodávku systémů na výplatu sociálních dávek, byl porušen zákon.
Nový způsob výplaty sociálních dávek na úřadech práce se ministerstvu práce a sociálních věcí prodraží.
Nový způsob výplaty sociálních dávek na úřadech práce se ministerstvu práce a sociálních věcí prodraží. | Foto: Karel Toman

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) za to má zaplatit milionovou pokutu, stejnou částku má platit i ministerstvo vnitra.

Informace o verdiktu úřadu získal online deník Aktuálně.cz ve stejný den, kdy předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj oznámil, že z formálních důvodů zrušil předchozí rozhodnutí antimonopolního úřadu ohledně dalších dvou dodatků smlouvy týkající se systému na výplatu dávek. Rafaj zrušil půlmilionové pokuty pro MPSV i ministerstvo vnitra a také zákaz využívání systémů, který měl začít platit do pěti měsíců od pravomocného rozhodnutí.

Porušili jste zákon

Nový systém na výplatu sociálních dávek zadali exministr Drábek a jeho tehdejší první náměstek Vladimír Šiška na základě rámcové smlouvy z roku 2008, kterou uzavřelo ministerstvo vnitra a která se týkala dodávek produktů společnosti Microsoft. Ke smlouvě uzavřeli šest různých dodatků.

Antimonopolní úřad už dříve řízení rozdělil na dvě části. Nyní rozhodl o čtyřech dodatcích. Protože už uplynula zákonná lhůta, kdy o nich mohl rozhodovat na základě stížností konkurenčních dodavatelů IT systémů, rozhodl úřad sám z moci úřední. Podle zatím nepravomocného verdiktu úřadu porušily MPSV i ministerstvo vnitra zákon o veřejných zakázkách. Každý z úřadů tak má zaplatit pokutu ve výši jednoho milionu korun - tedy ještě vyšší sankci než u druhého, ve stejný den zrušeného verdiktu.

Z dodatků podle úřadu vyplývá, že šlo o úplně novou zakázku, na kterou mělo být vypsáno nové a transparentní výběrové řízení. U tří dodatků navíc došlo k podstatným změnám podmínek proti uzavřené rámcové smlouvě. A ve všech případech šlo o úpravy, které byly pro stát nevýhodné. Kvůli tomu, že zahájil řízení z moci úřední, už ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nemohl zakázat plnění smluv - zákon to v tomto případě neumožňuje.

Úředníci antimonopolního úřadu se nyní naopak budou znovu zabývat dalšími dvěma dodatky ke smlouvě. Předseda úřadu Petr Rafaj totiž na základě návrhu rozkladové komise původní verdikt o trestu pro MPSV a ministerstvo vnitra zrušil. Pokuta měla činit půl milionu korun.

Úřad tak v novém prvostupňovém řízení musí odstranit některé vady rozhodnutí tak, aby bylo nové rozhodnutí přezkoumatelné. Úřednici musí znovu posoudit postavení společnosti Student Agency podnikatele Radima Jančury. Právě Student Agency tendr napadla s tím, že je také softwarová firma, která se mohla o zakázku ucházet. To ale MPSV zpochybnilo.

Družice místo šroubků

Téměř dvoumiliardovou zakázku zadalo Drábkem vedené ministerstvo bez standardní veřejné soutěže, smlouvu uzavřelo se společností Fujitsu Technology. Využilo přitom rámcovou smlouvu ministerstva vnitra z roku 2008, uzavřenou tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem ohledně užívání produktů společnosti Microsoft ve státní správě. Bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) uvedl, že je to jako pořídit rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček, raketoplán a pár družic.

Vyplácení sociálních dávek, které už rok a půl nefunguje stoprocentně a provází jej časté výpadky, zajišťují společnosti Fujitsu Technology, Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill, Techniserv a OKsystem.

Tendr hraje roli také v policejním obvinění odvolaného Drábkova náměstka Vladimíra Šišky. Kriminalisté Šišku spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem viní z podplácení, firmě OKsystem prý nabídli přidělení jiné, nejméně stomilionové zakázky právě za stažení stížnosti u antimonopolního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy