Vyhlídka pro Čechy: Místo oživení může být ještě hůř

Petr Holub
23. 5. 2013 6:00
Zpráva MMF: K propadu tuzemského odbytu se přidal pokles exportu

Praha - Poslední zpráva Mezinárodního měnového fondu nepřinesla jen výtku Nečasově vládě, že by měla přestat s rozpočtovými škrty. Při podrobnějším čtení najdeme ještě vážné varování. Ze současné recese nemusí být východiskem automatické oživení, ale pád do ještě horších poměrů.

Deník Insider připomíná hlavní dvě kritické věty ze čtyřstránkové zprávy. Zní doslova: "S ohledem na silně neuspokojivé výkony exportu v poslední době může být ekonomika zatažena hlouběji do recese. Pokud bude slabý růst pokračovat, poroste riziko, že se sám změní v dlouhodobý propad způsobený nižšími investicemi."

Experti pod vedením Masanori Yoshidy tedy neříkají, že propad Čechy skutečně čeká, ale v každém případě by se na něj měli připravit.

Případná hlubší krize má dva jasné důvody: k propadu domácího odbytu přistoupil pokles exportu, který způsobily potíže v eurozóně. Když se eurozóna v dohledné době nevzchopí, může se přidat ještě třetí důvod, pokles zahraničních investic.

Česko dosud na investice z ciziny spoléhalo stejně jako na export. Loni patřilo mezi čtyři země ze skupiny OECD s největším přílivem zahraničních investic. Zajistily celkem pět procent domácího produktu.

Po případném poklesu cizích investic pak už Čechům zbudou jen slabé nástroje na záchranu před nejhorším.

Čtěte více v placeném deníku Insider:
Proč Češi ve druhém kole krize trpí nejvíc v Evropě?

 

Právě se děje

Další zprávy