Žalobci zajistili záložně a dalším firmám přes 2,5 miliardy

ČTK ČTK
20. 5. 2013 21:07
Záložna poskytovala úvěry nesolventním zahraničním společnostem

Praha - Vrchní státní zastupitelství v Praze zajistilo Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD) a dalším firmám kvůli podezření z vyvádění peněz do zahraničí více než 2,5 miliardy korun.

Záložna poskytovala úvěry nesolventním zahraničním společnostem bez jakékoli historie a zřejmě zastoupeným nastrčenými lidmi, uvedla státní zástupkyně Daniela Smetanová. Obviněn zatím nikdo nebyl.

"Poskytnuté finanční prostředky byly přes řetězce dalších obchodních společností konvertovány na měnu euro a vyváděny do zahraničí," vysvětlila žalobkyně. Podle ní jsou zástupci MSD, ale i další lidé podezřelí ze spáchání zpronevěry, praní špinavých peněz, porušení povinnosti při správě cizího majetku a úvěrového podvodu.

"Prověřována je mimo jiné úvěrová dokumentace několika desítek úvěrových dlužníků s celkovým objemem pohledávek ve výši téměř čtyři miliardy Kč," podotkla žalobkyně s tím, že tato výše pohledávek představuje asi 40 procent z celkového úvěrového portfolia MSD.

Peníze byly zajištěny na účtech společností, přes které byly finance z MSD údajně vyváděny do zahraničí. Na podezřelé toky peněz policii upozornil Finanční analytický útvar ministerstva financí. MSD byla podle Smetanové zajištěna pouze část peněz, konkrétní výši však nesdělila.

"Tyto předmětné finanční prostředky byly zajištěny, neboť dosud zjištěné a zadokumentované skutečnosti nasvědčují tomu, že tyto peněžní prostředky byly určeny ke spáchání trestného činu," uvedla státní zástupkyně. Podle ní byly záložně zablokovány peníze na sedmi účtech u čtyř peněžních domů. Smetanová také podotkla, že účelem zajištění peněz bylo zabránění jejich vyvedení z MSD, a tedy ochrana členů družstva.

"V současné době byla v rámci probíhajícího trestního řízení zajištěna, a to jak u společností v řetězci úvěrových podvodů, tak na účtech MSD, částka přesahující 2,5 mld. Kč," uvedla Smetanová. Prostředky prý budou uvolněny hned poté, co se podaří zabránit dalšímu vyvádění majetku z MSD. Záložna si proti verdiktu o zajištění již podala stížnost.

Souběžně s trestním řízením zahájila své řízení počátkem května také Česká národní banka. Záložna od té doby nesmí přijímat žádné vklady od svých členů ani jim poskytovat úvěry.

Družstevní záložny, novodobé kampeličky, začaly vznikat v roce 1996 za účelem provozování finanční činnosti ve prospěch členů. V roce 1999 jich bylo činných 127, na konci loňského roku už jen 13.

 

Právě se děje

Další zprávy