Schodky rozpočtu v EU klesají, v Česku loni vzrostl

ČTK ČTK
22. 4. 2013 14:15
Eurostat: Za poslední roky eurozóna výrazně pokročila v omezování deficitů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Rozpočtový deficit zemí Evropské unie v loňském roce klesl v průměru na 4,0 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a v zemích eurozóny se snížil na 3,7 procenta HDP. V roce 2011 schodek v EU činil 4,4 procenta a v zemích eura 4,2 procenta HDP.

Pondělní údaje statistického úřadu Eurostat ukázaly, že od finanční krize eurozóna v omezování deficitů výrazně pokročila - v roce 2009 její průměrný schodek dosahoval 6,4 procenta HDP. Český rozpočtový deficit loni naopak stoupl na 4,4 procenta ze 3,3 procenta v roce 2011.

"ČR není ani na jedné straně extrému. S výsledky rozpočtů se na první pohled chlubit sice nemůže, ale když vezmeme v úvahu vliv církevních restitucí, jsme na 2,5 procenta HDP, což je podstatně lepší výsledek a dělili bychom se s Rakouskem o deváté nejlepší místo," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek

Český státní dluh se tak zvýšil o pět procentních bodů na 45,8 procenta HDP. To je však stále poloviční úroveň proti eurozóně, kde poměr dluhu k výkonu ekonomiky narostl o 3,3 bodu na 90,6 procenta. "Při pohledu na vývoj dluhu až tak spokojeni být nemusíme. Za poslední rok se zvýšil v poměru k HDP o pět procentních bodů na téměř 46 procent, a je tak skoro dvojnásobný ve srovnání s rokem 2001," dodal Dufek.

Sedmnáct zemí nad hranicí

Nad klíčovou tříprocentní hranicí se loni spolu s Českem pohybovaly deficity dalších 16 zemí EU, včetně Francie (4,8), Španělska (10,6), Slovenska (4,3) či zemí čerpajících finanční pomoc v čele s Řeckem (10,0).

Naopak Německo, které v Evropě prosadilo strategii úspor, dosáhlo loni podle metodiky Eurostatu jako jediná země mírného přebytku 0,2 procenta HDP.

Deficity podle metodiky Eurostatu jsou někdy vyšší než výpočty národních vlád. Platí to například o Španělsku, jehož vláda uvádí za loňský rok schodek sedmi procent. Eurostat do svých údajů zahrnul i výdaje vyčleněné na podporu finančního sektoru včetně rekapitalizace bank.

Evropská komisi nyní zvažuje, zda poskytne Francii a Španělsku více času ke snížení deficitů pod hranici tří procent HDP. Může při tom vzít v úvahu špatnou ekonomickou situaci, kterou by mohly další úsporné kroky ještě zhoršit.

 

Právě se děje

Další zprávy