MMF: Eurozóna spěje k ozdravení, strhnout ji mohou USA

ČTK ČTK
17. 4. 2013 17:23
Zpráva Mezinárodního měnového fondu poukazuje na zhoršující se stav amerického úvěrového trhu

Washington - Hlavním rizikem pro finanční stabilitu ve světě je nyní zhoršování standardů na americkém úvěrovém trhu a růst firemních dluhů v důsledků extrémně uvolněné měnové politiky centrální banky USA (Fed). To by mohlo vést ke vzniku investičních bublin a nakonec k finanční destabilizaci. Ve své pololetní zprávě o globální finanční stabilitě to uvedl Mezinárodní měnový fond.

Eurozóna podle fondu v posledním půlroce pokročila v ozdravování bankovního sektoru, tamní banky ale budou potřebovat k úplnému ozdravení další značné sumy.

Nulové úrokové sazby Fedu a jeho program masivních nákupů dluhopisů povzbuzují ke zmírňování úvěrových podmínek pro americké firmy, a firemní dluhy tak narůstají. Více rizika na sebe berou i penzijní fondy a pojišťovny, které kvůli ultranízkým bezrizikovým výnosům hledají výnosnější investice jinde. To vše se přitom děje v době, kdy je uvolněná měnová politika obecně oprávněná, protože USA jsou stále teprve ve třetině růstového cyklu, uvedl fond.

"Vrší se napětí mezi přetrvávající potřebou mimořádně uvolněné měnové politiky a mezi úvěrovými trhy, které pokročily dál než v typickém cyklu," uvedl měnový fond.

Pozor na chronickou finanční krizi

Chuť amerických investorů na rizikovější aktiva se přelévá do rozvíjejících se ekonomik. Tyto země jsou kvůli tomu zranitelné prudkým kolísáním kapitálových toků, sdělil rovněž MMF. Nízké výnosy státních dluhopisů nutí investory přesouvat peníze i do akcií, a díky tomu letos americké akciové indexy vystoupily na rekordní maxima.

Celkově se podle fondu globální finanční situace v posledních šesti měsících zlepšila a známky bubliny nadhodnocených cen aktiv jsou jen ojedinělé. Vlády a centrální banky ale musí podle fondu bedlivě sledovat, zda banky a firmy na sebe neberou příliš velká rizika, a zasahovat proti tomu. V opačném případě může hrozit pád do chronické finanční krize, domnívá se fond.

Zpráva MMF může zvýšit obavy z negativních dopadů agresivní uvolněné měnové politiky ve vyspělých zemích, kterou letos zahájilo i Japonsko. Toto téma bude zřejmě dominovat páteční schůzce ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny G20 a následnému jarnímu zasedání MMF.

MMF ocenil pokrok, jehož eurozóna dosáhla v očišťování bankovních bilancí. Odhadl ale, že evropské banky budou potřebovat k úplnému ozdravení ještě 1,5 bilionu dolarů (30 bilionů Kč). Po otřesech vyvolaných krizí na Kypru zůstávají evropské finanční trhy zranitelné.

"Klíčovým poselstvím této zprávy je to, že podmínkou k překonání krize je vyřešení starých rizik," řekl k dokumentu šéf oddělení měnových a kapitálových trhů MMF José Vinals.

 

Právě se děje

Další zprávy