Offshore Leaks: České úřady zajímají stopy v Karibiku

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
16. 4. 2013 6:00
Pondělní deník Insider popisuje českou stopu v daňových rájích
Ilustrační foto: daňové ráje.
Ilustrační foto: daňové ráje. | Foto: Profimedia.cz

Praha - Dokumentace zveřejňovaná postupně Mezinárodní korporací investigativních novinářů (ICIJ) budí pozornost českých úřadů. Důvod je jasný: je téměř jisté, že v databázi Offshore Leaks mezi 130 tisíci osobami a 120 tisíci firmami využívajícími daňový ráj na Britských Panenských a Cookových ostrovech musí figurovat i česká jména, napsal deník Insider v pondělním vydání.

"Databáze je výjimečná tím, jak je obsáhlá. Vycházíme z toho, že by se mohla týkat i českých subjektů. A děláme příslušné kroky, abychom se k ní dostali," cituje Insider šéfa Finančně analytického útvaru ministerstva financí Milana Cícera. Pod něj spadá kontrola podezřelých finančních operací a boj proti praní špinavých peněz. Podobně se o data z Karibiku zajímá česká daňová správa.

Insider píše, že na Panenských či Cookových ostrovech se může skrývat klíč k řadě podezřelých korupčních kauz, včetně jedné z nejzávažnějších - vysávání peněz z pražského dopravního podniku.

Přes Panenské ostrovy ale běžely i desítky méně známých transakcí, například kolem zisku z vymáhání pokut od černých pasažérů plzeňského dopravního podniku, nebo kolem zkrachovalého TechnoParku Pardubice.

BYZNYS v deníku Insider:

Přehled českých případů, na které se může narazit v Offshore Leaks
Jak v Česku funguje offshore byznys
Proč jsou mezi Čechy oblíbenější Seychely víc než Panenské ostrovy

 

Právě se děje

Další zprávy