Majitelé domů mají nově platit desítky tisíc za vodovod

Petr Kučera Kateřina Vokurková Petr Kučera, Kateřina Vokurková
3. 4. 2013 19:45
Zástupkyně ombudsmana varuje před chystanou novelou ohledně vodovodních přípojek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: RSTS

Praha - Majitelé některých domů budou muset zaplatit řádově desítky tisíc korun za případnou opravu vodovodních a kanalizačních přípojek. Předpokládá to novela zákona o vodovodech a kanalizacích, kterou na konci března projednala v prvním čtení Poslanecká sněmovna.

Na hrozící výdaje, které mohou být pro některé vlastníky domů - zejména v souvislosti s aktuální ekonomickou situací - téměř likvidační, upozornila zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Připomněla, že v posledních letech už výrazně zdražilo vodné a stočné.

Dosud se o údržbu a opravy včetně financování staral provozovatel veřejné sítě. Novela nyní požaduje, aby provozovatel nadále zajišťoval údržbu i opravy, avšak nově na náklady vlastníka přípojky.

Veškeré náklady na údržbu a opravy přípojek, které jsou umístěny pod veřejným prostranstvím, by tedy měl platit majitel nemovitosti. Z odborných odhadů přitom vyplývá, že tyto částky se mohou v případech nutnosti oprav pod asfaltovými vozovkami pohybovat ve výši řádově až několika desítek tisíc korun.

Plaťte, i když za to nemůžete

„Vlastník přípojek se tím dostane do zcela nevýhodného postavení, jelikož nemůže ovlivnit efektivnost ani hospodárnost nákladů vynaložených provozovatelem vodovodu na opravy a údržbu," domnívá se Seitlová. Vzhledem k tomu, že nad těmito přípojkami probíhala v uplynulých letech řada úprav povrchu, neměl vlastník přípojky ani možnost dozvědět se, v jakém stavu jsou.

Vlastník neměl ani možnost ovlivnit současný stav a situaci díla, za které by měl nyní nést odpovědnost.

Novela navržená ministerstvem zemědělství má implementovat evropské předpisy do legislativy České republiky. Od změny zákona si resort také slibuje odstranění administrativní náročnosti a nedostatků celého systému.

Ještě není rozhodnuto

Materiál poslanci projednali v rámci prvního čtení 20. března. V příštím týdnu se jím bude zabývat sněmovní zemědělský výbor, ještě tedy není definitivně schválena.

Až do roku 2001 byly takzvané veřejné části vodovodních a kanalizačních přípojek součástí veřejné sítě. Zákonem o vodovodech a kanalizacích pak byl jako vlastník přípojek stanoven vlastník stavby nebo pozemku připojeného ke kanalizaci, opravy a údržba přípojek pod veřejným prostranstvím (tedy původní veřejné části přípojek) však byly i nadále ponechány na zajištění a nákladech provozovatele.

„Návrh novely zákona současně nově stanovuje možnost požadovat zkoušky vodotěsnosti přípojek. Podle dostupných údajů totiž činí ztráty ve vodovodních potrubích v síti, tj. k vodoměrům jednotlivých odběratelů, téměř 18,5 % celkové spotřeby. V případě zjištění netěsnosti přípojky bude muset zkoušku hradit vlastník," upozorňuje Seitlová.

Snadno přehlédnutelný dovětek

Cíl záměru - zajistit řádnou péči a odpovědnost vlastníka za jeho majetek a snížit ztráty a úniky z vodovodních a kanalizačních přípojek - je podle zástupkyně ombudsmana oprávněný, ale navrhované řešení nepovažuje za spravedlivé.

Seitlová také upozorňuje, že takto zásadní změna přenášející z vodárenských a kanalizačních společností odpovědnost za správu části přípojek pod veřejným prostranstvím na jednotlivé vlastníky, má formu snadno přehlédnutelného krátkého dovětku ustanovení navrhované novely zákona, zatímco by měla být předmětem širší veřejné diskuse.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady!

 

Právě se děje

Další zprávy