Říčany v aukci energií uspěly. Ceny klesnou o čtvrtinu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
13. 3. 2013 17:40
Říčany jako první vysoutěžily domácnostem nižší ceny. V aukcích budou pokračovat
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Občané Říčan na dodávkách energií pro letošní rok nakonec opravdu ušetří. Ve vůbec první elektronické aukci energií pro domácnosti se podařilo srazit cenu za dodávky celkem 21,8 GWh energií z původních 27,3 milionu korun o zhruba čtvrtinu.

Aukce měla trvat podle předpokladů zhruba hodinu, nakonec ale dodavatelé o zákazníky bojovali o tři čtvrtě hodiny déle. Výsledná úspora tak byla známa ve 14:45 hodin.

„Délka aukce napovídá tomu, že to byl opravdu souboj," okomentoval pro Aktuálně.cz bezprostředně po skončení průběh aukce starosta Říčan Vladimír Kořen. Výsledky hodnotí jako pozitivní, rozhodující ale podle něj bude, zdali občané tuto úsporu skutečně uvidí na svých složenkách.

Město ušetří více za dodávky plynu

V případě elektřiny se díky aukci podařilo získat úsporu 1,72 milionu korun, což představuje 16,5 procenta z plánované částky. Za plyn pak vybrané říčanské domácnosti v souhrnu zaplatí o 5,13 milionu korun méně. To představuje zhruba třetinovou úsporu.

Podle starosty dosáhla většina domácností úspory přesahující 15 procent z původně předpokládané částky. Úsporu aukce nepřinesla pouze pěti zákazníkům, kteří tímto způsobem poptávali elektřinu.

Aukce se podle sdělení společnosti eCentre účastnilo zhruba 10 dodavatelů energií. Nejnižší cenu nabídla firma Europe Easy Energy. „Od vítězného dodavatele elektřiny jsme zatím neobdrželi svolení. Nemohu jej tak zatím zveřejnit," sdělila online deníku Aktuálně.cz marketingová manažerka zprostředkovatele aukce eCentre Alice Mazurková.

Říčany jako průkopník nového způsobu úspor

Říčany informovaly o vyhlášení elektronické aukce energií na konci loňského roku. K tomuto kroku je přiměla nedávná zkušenost s obdobnými nákupy elektřiny a plynu pro městské instituce a organizace. Díky nim se na elektřině podařilo uspořit 25 procent nákladů a na plynu 17 procent.

Zájem o úsporu nákladů za energie prostřednictvím aukce byl v Říčanech značný. Jen během ledna se přihlásilo 100 uchazečů. Za minimální počet zájemců o elektronickou aukci město považovalo zhruba 300 domácností, jejichž spotřeba se zhruba vyrovná spotřebě středně velkého podniku.

Tato aukce energií nebude v Říčanech poslední. Vzhledem k značnému zájmu nejen ze strany domácností město plánuje v podobných nákupech pokračovat. Již nyní chystá další kolo na dodávky energií pro domácnosti. V květnu by pak chtělo tuto formu nákupu nabídnout i podnikatelům. „Možná začneme využívat podobný způsob pro další komodity," uvažuje starosta Kořen.

Kromě Říčan vyhlásilo aukce na nákup energií pro domácnosti také města Šenov a Krnov. V Praze pak tuto možnost občanům jako první nabízí městská část Praha 6. Snížit energetické náklady svých občanů touto cestou v blízké budoucnosti plánují také Otrokovice, obec Dobrá nebo městský obvod Ostrava-Svinov.

 

Právě se děje

Další zprávy