Janečkův fond: Ministerstvům hrozila vyšší pokuta

ČTK ČTK
26. 2. 2013 11:17
Pokuta za "Drábkovu" zakázku mohla být až 46krát vyšší
Foto: Jan Langer

Brno - Ministerstvu práce a sociálních věcí a ministerstvu vnitra za chyby v zakázce související se systémem výplaty sociálních dávek hrozila pokuta až do výše 23 milionů korun. Vyplývá to z rozhodnutí antimonopolní úřadu, které zveřejnil Nadační fond proti korupci.

Nakonec ale obě ministerstva dostala pouze pokutu půl milionu korun. Její výše podle úřadu splňuje preventivní i represivní funkci. Jde tak o další vývoj k v pondělí oznámenému rozhodnutí antimonopolního úřadu, který problémovou zakázku zrušil a nařídil vypsat nový tendr.

Pokuta úřadu padla za uzavírání dvou dodatků. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ji vypočítal z té smlouvy, která měla vyšší objem. Úřad také zakázal další plnění obou dodatků. Tento verdikt ale zatím není platný, ministerstva se proti němu mohou odvolat.

Ministerstvo práce pod někdejším vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) na nový systém neorganizovalo tendr, ale připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions. Česko ji má od roku 2008, uzavřelo ji ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel.

Podle úřadu ale měla ministerstva vypsat otevřený tendr. "Nezákonné vyloučení principu soutěže, na němž je zadávání veřejných zakázek založeno, je jedním z vůbec nejzávažnějších porušení zákona," uvedl úřad v rozhodnutí.

Drábek dosud postup ministerstva práce a sociálních věcí hájil. Před časem ČTK řekl, že je přesvědčen o tom, že jeho úřad postupoval v rámci právních předpisů tak, jak měl. Uváděl také, že se na informatice změnou dodavatelů výrazně ušetří. Bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) naopak uvedl, že je to jako pořídit na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček raketoplán a pár družic.

Antimonopolní úřad posuzoval zatím pouze dva dodatky, další čtyři má ještě na stole. Případem se zabýval na základě podnětu společnosti Student Agency. Na tendr si stěžovala i KDU-ČSL.

Tendr hraje roli v policejním obvinění odvolaného náměstka MPSV Vladimíra Šišky. Kriminalisté Šišku spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem viní z podplácení, firmě OKsystem prý nabídli přidělení jiné, nejméně stomilionové zakázky právě za stažení stížnosti u antimonopolního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy