Inflace po 15 měsících klesla pod 2 %, radost odložte

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
11. 2. 2013 12:30
Situaci zkresluje porovnání s lednem 2013, meziměsíční inflace rostla hodně
Foto: Vojtěch Marek

Praha – Inflace pokračuje v růstu, byť meziročně tempo růstu zpomalila. Oproti lednu minulého roku vyrostly spotřebitelské ceny v lednu 2013 o 1,9 procenta.

Oproti prosinci pak lednové ceny vyrostly hlavně kvůli zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod o 1,3 procenta.

„Dopad vyšší DPH na meziměsíční úhrnný přírůstek indexu spotřebitelských cen v lednu představoval podle orientačního propočtu zvýšení o 0,8 procentního bodu,“ uvádí ve své zprávě o lednové inflaci Český statistický úřad.

Meziroční míra inflace klesla pod dvě procenta poprvé po patnácti měsících. Naposledy v září 2011 byla na 1,8 procenta. Následně se začal už s předstihem projevovat vliv růstu spodní sazby DPH z 10 na 14 procent, což mělo za následek, že průměrná inflace za rok 2013 činila 3,3 procenta. V předchozích dvou letech se přitom pohybovala zhruba v rozmezí jednoho až dvou procent.

I když samotné číslo meziroční inflace působí pozitivně, je k němu třeba dodat, že je značně zkreslující. „Důvodem tohoto vývoje byl výraznější meziměsíční růst cen (1,8 %) v lednu 2012 než v lednu 2013,“ upozorňují statistici.

Úplně jinak vyznívá pohled na pohyby inflace v rámci jednotlivých měsíců. Jak již bylo řečeno, meziměsíčně v lednu 2013 ceny vzrostly o 1,3 procenta. V uplynulých třech letech, tedy 36 měsících, byl meziměsíční růst větší jen jednou – právě v lednu 2012.

Ve zbývajících měsících roku 2012 se meziměsíční inflace pohybovala v rozmezí -0,2 až 0,2 procenta. Za nynějším nárůstem, jak již bylo řečeno, tedy stojí především růst obou sazeb DPH o jeden procentní bod – na 15 a 21 procent.

Výrazná inflace nehrozí

"Vzhledem k tomu, že cenový růst se odehrává hlavně v oddílech potravin a bydlení, dopadá tak výrazněji především na domácnosti důchodů, kterým vzrostly ceny meziročně o 2,6 %," komentuje lednová data Jiří Šimek, analytik skupiny Citfin.

Podle něj situace i letos zůstává podobná loňskému vývoji, kdy domácnosti nadále šetří, a poptávka tak ceny vzhůru netáhne. "Ani letos nás tak neohrozí výraznější inflace a ceny za celý rok nevzrostou o více než dva a půl procenta. Proinflačním faktorem může zůstat kurz koruny, zejména pokud ČNB bude podporovat další oslabení koruny," dodává Šimek.

 

Právě se děje

Další zprávy