Založit rodinu během ekonomické krize? Co radí experti

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 1. 2013 11:00
Z dětí pak častěji rostou delikventi, říká studie. Řada ekonomů s tím ale nesouhlasí
Foto: Thinkstock

Praha - Pořizovat si rodinu během ekonomického útlumu se nemusí vyplatit. Kromě toho, že domácnost má méně peněz, jí také totiž hrozí, že s potomkem budou později problémy.

Na souvislost mezi příchodem na svět a ekonomickou krizí upozorňují američtí univerzitní vědci ve studii nazvané Macroeconomic Environment During Infancy as a Possible Risk Factor for Adolescent Behavioral Problems.

Z výzkumu mezi téměř devíti tisíci adolescenty v USA vyplynulo, že ti, kteří byli narozeni v době ekonomického útlumu - konkrétně v prostředí s vyšší mírou nezaměstnanosti -, konzumují ve větší míře alkohol, dopouštějí se přestupků či jsou členy gangů.

Výchovu ovlivní i stres

"Pokud dítě ve svém jednom roce žije v oblasti, kde je nezaměstnanost o procento vyšší než v celém regionu, tak je o 11 procent pravděpodobnější, že bude krást, a o devět procent, že se dostane do styku s marihuanou," tvrdí autoři.

Vysvětlení? Kromě toho, že jednoduše chybí peníze, má špatná ekonomická situace vliv i na psychiku rodičů a celkovou atmosféru v domácnosti. "To může vést k agresi a impulzivnímu chování dítěte - nejen během dospívaní, ale také v dospělosti," stojí ve studii.

Zda existuje souvislost mezi mírou nezaměstnanosti v 90. letech a počtem „náctiletých" v nápravných zařízeních v Česku, se redakci Aktuálně.cz zjistit nepovedlo - většina oslovených ústavů statistiky neposkytla.

Jak ale ukázala data jednoho diagnostického domu v Olomouci, v roce 1996 se tu narodilo 6 delikventů, zato v roce 1997 už deset. V roce 1996 přitom nezaměstnanost v Česku činila podle ČSÚ 3,52 procenta a o rok později vzrostla na 5,23 procenta.

Že extrémní chudoba představuje hrozbu pro další vývoj dítěte, souhlasí třeba psycholog Oldřich Matoušek. "Rodiče žijící v krajní nouzi nemají čas na děti, zabývají se zajišťováním základních potřeb," vysvětluje.

Dítě lze vychovat i bez peněz

Analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance však s doporučením Američanů zásadně nesouhlasí - dobře vychovat dítě lze podle ní i bez peněz.

"To, že místo drahých papírových plenek bude mít dítě plenky hadrové jako kdysi dávno, neovlivní nijak negativně jeho charakter," věří ekonomka. "Kojení je zdarma, místo v manželské posteli u rodičů také a místo kočárku miminko daleko víc ocení, je-li nošeno," dodává ekonomka. Sama se tím, že recese na založení rodiny vliv nemá, řídí - v roce 2012 se jí narodilo třetí dítě.

Stejně tak si nemyslí, že by mohla bída rodičům zkazit náladu, naopak. "Pokud mají rodiče depresi, že se jim ekonomicky nevede, a narodí se jim dítě, může je to vysvobodit," říká Šichtařová.

Na dítě může mít podle ní spíše špatný vliv, pokud budou rodiče v době prosperity pracovat tolik, že se potomkovi nezvládnou pořádně věnovat.

Výchova a vzájemný vztah rodičů a dětí hrají klíčovou roli také podle socioložky Zuzany Podané. "Kriminologický výzkum už před řadou let vyvrátil častou domněnku, že delikvence se koncentruje zejména do nižší sociální vrstvy," argumentuje vyučující z Filosofické fakulty Karlovy univerzity.

Japonci by přišli o celou generaci

O výsledku studie pochybuje také ekonom Lukáš Kovanda.

Založit rodinu v době poklesu se podle něj může vyplatit. Mzdy totiž spíše stagnují, stejně tak existuje vyšší pravděpodobnost vyhazovu. Takže rodič svým odchodem na mateřskou obětuje méně, než kdyby měl před sebou možnost růstu.

Navíc je podle něj důležitější, v jakém prostředí člověk vyrůstá. "Jedinci, kteří dospívali v době hospodářské krize, bývají mnohem uvážlivější, co se investování týče," tvrdí ekonom.

Každá rodina by ale podle Podané měla k pořízení potomka přistupovat zodpovědně a pečlivě zvážit své vyhlídky.

"Pokud je finanční situace rodiny stabilní, rozhodně nemá cenu pořizování dítěte odkládat pouze kvůli recesi. Naopak reálná hrozba ztráty zaměstnání jednoho či obou z rodičů a případně i absence podpory širší rodiny jsou situací, v níž by lidé pořízení dítěte měli pečlivě zvažovat," dodává socioložka. 

Podle Kovandy by lidé ovšem neměli o pořízení potomka uvažovat podle toho, jak je na tom zrovna trh - v některých zemích by se totiž nemuseli vůbec dočkat. "Vezměme si takové Japonsko. To se závažných ekonomických neduhů nemůže zbavit už dvacet let, takže kdyby si tam všichni řekli, že počkají na lepší časy, země by už přišla o celou jednu generaci," uzavírá Kovanda.

Matoušek zároveň připouští, že mít v krizi více dětí se může i vyplatit. "V našem typu sociálního státu dostanou na děti dávky, větší děti pak mohou nějakým způsobem přispívat k fungování rodiny," popisuje psycholog.

Dětí opravdu ubývá

Ať už je to z jakéhokoliv důvodu, Češi s pořizováním dětí během ekonomického poklesu skutečně otálejí. Jak vyplývá z ČSÚ, v roce 2011 se jich narodilo téměř o deset procent méně než v roce 2008.

Důvod? Lidé nevědí, jak na tom budou v dalších letech, myslí si například Martin Stavinoha z Mattes Group, která zásobuje český trh například kondomy.

Podle Markéty Šichtařové je ale novorozeňat méně především kvůli demografickému poklesu. Stejně tak ženy stále častěji odkládají porod kvůli kariéře, myslí si ekonomka.


 

Právě se děje

Další zprávy