Obchod roku: Kellner prodává podíl v České pojišťovně

Ekonomika Ekonomika
8. 1. 2013 8:40
Generali se dohodla na převzetí 49 procent akcií společnosti Generali PPF Holding

Milán, Praha - Nejbohatší Čech Petr Kellner se zbavuje České pojišťovny. Kellnerův dosavadní partner, největší italská pojišťovna Generali, se s PPF dohodl na převzetí 49 procent akcií společnosti Generali PPF Holding, což je společný podnik Italů s Petrem Kellnerem.

Za podíl PPF Italové zaplatí 2,5 miliardy eur (zhruba 63,8 miliardy korun). Součástí dohody je výplata dividend akcionářům ve výši 352 milionů eur v letošním prvním čtvrtletí a dále výplata 66 procent ze zisků předpokládaných v letech 2013 a 2014. Včetně nároku na dividendy představuje příjem pro PPF celkem 2,69 miliardy eur.

Generali podle agentury Reuters do konce letošního března koupí nejprve 25 procent akcií, na konci příštího roku zbytek.

Pokud jde o objem transakce, jde na tuzemské poměry o jeden z "obchodů roku". Zatímco v roce 2012 se takový zrodil až v samém závěru (když Daniel Křetínský, Petr Kellner a J&T - tedy EPH - uzavřeli dohodu o převzetí Slovenského plynárenského priemyslu za 63 miliard korun), ten letošní přichází už v prvních dnech ledna.

V rámci dohodnutých transakcí se PPF rovněž zbaví 38,46 procenta v ruské pojišťovně Ingosstrach. Náhradou za to od Generali převezme 27,5procentní podíl v manažerské společnosti PPF Partners, řízené skupinou PPF, a také podíl ve fondu PPF Partners 1 Fund L.P.

Parametry obchodu

  • Transakce oceňuje celkovou hodnotu firmy na 5,1 miliardy eur a 49% podíl skupiny PPF na 2,52 miliardy eur - před započetím akvizice skupinou PPF pojišťoven GPH v zemích SNS za 80 milionů eur
  • Součástí transakce je v I. čtvrtletí 2013 výplata dividendy akcionářům ve výši 352 milionů eur, a to ještě před dokončením transakce. Akcionáři dostanou dividendu představující 66 % zisků předpokládaných pro léta 2013 a 2014
  • Transakce proběhne ve dvou etapách: 25 % bude odkoupeno Generali k 28. březnu 2013, zatímco zbývající 24% podíl PPF bude odkoupen ke konci roku 2014
  • Transakce rovněž zahrnuje výměnu kapitálových účastí: Generali zvýší svůj podíl v ruské pojišťovně Ingosstrach na 38,5% prostřednictvím akvizice všech akcií fondu PPF Beta a skupina PPF převezme úplnou kontrolu nad private equity byznysem fondů PPF Partners."

"Dohodou s Generali se pro PPF uzavírá jedna důležitá etapa. Dohoda spolu s dividendami získanými během uplynulých pěti let představuje vynikající návratnost naší původní investice. Transakce je tak faktickým završení šestnácti let práce, která začala získáním České pojišťovny. A navíc si ponecháváme klíčové pojišťovny v zemích SNS, kde se dobře doplňují s naším rychle rostoucím podnikáním ve finančních službách," říká Petr Kellner oficiální zprávě PPF k transakci.

Odloupnutý Home Credit

Kellner držel Českou pojišťovnu od 90. let minulého století. Významný podíl v ní získal v roce 1996 a začal ji měnit podle svých představ. V té době měla Česká pojišťovna dominantní postavení na trhu, přesto byla ztrátová.

V srpnu 2006 Kellner z České pojišťovny odloupl budoucí skupinu Home Credit, firmu, která začala poskytovat spotřebitelské úvěry.

V roce 2007 se společnosti PPF a Generali dohodly na vytvoření společného podniku a z holdingu vytvořily společně pojišťovacího giganta středoevropského regionu.

 

Právě se děje

Další zprávy