Sen o bohatším venkově se odkládá, obce dostanou méně

Karel Toman
10. 1. 2013 7:00
Reforma může letos obcím přinést až desetkrát méně, než čekaly. I tak je to výhra
Foto: Vojtěch Marek

Praha/Zlín - Revoluce slibující malým obcím mnohem víc peněz v pokladnách se krátce po svém začátku mění v loterii. Nikdo neví, jak dopadne.

Ministerstvo financí počítá s tím, že si obce díky reformě letos přilepší až o 12 miliard korun. Podle některých expertů však bude skutečnost radikálně skromnější.

"V nejčernějším scénáři může příjem obcí ze sdílených daní růst desetkrát méně, než se plánovalo," odhadla pro online deník Aktuálně.cz analytička společnosti Czech Credit Burreau Věra Kameníčková. Slabší příjmy z daní se přitom podle ní dotknou i "velké čtyřky" měst, která si má naopak reformou pohoršit, tedy pro Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň.

Ministerstvo financí to označuje za "čistě spekulativní závěry", obavy Czech Credit Burreau ale sdílí například i šéfredaktor odborného magazínu Obec & Finance Antonín Eliáš, který jinak ministerskou reformu podporuje. Podle něj i Kameníčkové jsou loňské ministerské prognózy daňových příjmů příliš optimistické.

Místo 12 miliard jen miliarda?

Oč jde? Od Nového roku 2013 platí zákon o rozpočtovém určení daní známý pod zkratkou RUD. Ten sliboval zejména menším obcím, kde žije většina obyvatel Česka, přidat celkem deset až 12 miliard. Podle Kameníčkové to ale letos může být pouhá miliarda.

Z čerstvých čísel ministerstva financí totiž vyplývá, že roku 2012 se na takzvaných sdílených daních, jejichž výnos mezi sebe obce rozdělují, oproti plánům vybralo o 25 miliard méně, než s čím počítal státní rozpočet. Letos se sice zvýšila DPH, takže by se na daních mělo teoreticky vybrat víc. Česko však podle ekonomů čeká v roce 2013 mírná recese, takže výnosy, které si obecní rozpočty mezi sebe rozdělí, se ve skutečnosti zlepšit nemusí.

"V době schválení nového rozpočtového určení daní se vycházelo z odhadu výnosu tří sdílených daní pro obce v roce 2013 ve výši 133,1 miliardy korun. V návrhu rozpočtu na tento rok je již jen 129,2 miliardy (rozdíl je 3,9 miliardy). Skutečnost bude pravděpodobně ještě nižší," myslí si Kameníčková.

Připomeňte si, jak obce demonstrovaly za spravedlivější příjmy

Jak moc si rozpočet obce letos přilepší, si každá z nich může už nějaký čas spočítat na ministerské kalkulačce. Ta však podle lidí z praxe obsahuje staré proměnné, které se ukazují jako příliš optimistické. "Vycházely ze zcela jiných údajů, než můžeme očekávat dnes," sdělil Antonín Eliáš pro Aktuálně.cz.

Kroměříž spoléhá na ministerský odhad ze 60 %

"Ministerstvo financí vždy důsledně uvádělo a opakovalo, že výpočet je pouze odhad - nikoli slib - založený na určitých předpokladech, které se mohou v realitě měnit," namítá mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Jak moc se budou příjmy obcí lišit od výpočtů kalkulačky, se definitivně ukáže až za rok, kdy bude jasné, kolik se na daních skutečně vybralo. Svůj odhad ale obce prozrazují už teď, když sestavují rozpočty.

Například Kroměříž, která měla podle kalkulačky ministerstva financí reformou RUD získat do pokladny přes 28 milionů korun navíc, počítá na rok 2013 s pouhými 17 miliony korun k dobru.  Tamní radnice tak nepřímo odhaduje, že jí RUD přilepší jen 60 procent toho, s čím počítá kalkulačka ministerstva financí.

Ještě o něco opatrněji vidí věc šéfredaktor magazínu Obec & Finance Antonín Eliáš. „V závěru roku se hovořilo o zvýšení sdílených daní o zhruba pět miliard korun," tvrdí. Obce by si tak oproti plánu z poloviny loňského roku přilepšily jen o necelých 42 procent.

A už zmíněný černý scénář analytičky Kameníčkové počítá s pouhými deseti procenty slibovaných příjmů. "Z hlediska předpokládaného vývoje ekonomiky, mezd a spotřeby domácností až tak nereálný scénář není," uvedla o něm Kameníčková.

Města jsou opatrná, vesnice optimistické

Bylo to přitom právě Czech Credit Burreau, které koncem roku varovalo, že očekávání od RUD jsou příliš velká. Obce navíc letošním rokem právě kvůli reformě RUD přijdou o některé dotace, které dosud od státu dostávaly, zejména na školství a investice.

Sdružení místních samospráv, které reprezentuje starosty tisícovky malých obcí, jež za reformu RUD bojovaly, je ale optimistické. Letošní daňový výnos odhaduje na 90 procent toho, s čím počítá stát.  "Mohlo by to být o deset procent míň, než kalkulačka slibuje," tvrdí tajemník sdružení Tomáš Chmela.

Podívejte se, jak starostové demonstrovali za spravedlivější RUD v Praze

Zdůrazňuje přitom, že reforma RUD neměla přilepšit ani tak městům, jako je třicetitisícová Kroměříž, ale hlavně obcím do 15 tisíc obyvatel, kde bydlí většina obyvatel Česka a kde podle něj skutečně výrazně přibude peněz. Fakt, že se to hned první rok reformy nepodaří v míře, jakou ministerská kalkulačka slibovala, podle nich nejde na vrub samotného RUD. Může za to hospodářský útlum.

Kameníčková z CCB však upozorňuje, že obce od letoška kvůli reformě RUD přestanou dostávat zhruba 1,5 miliardy korun ročně v dotacích na školství nebo například investiční dotace, které roku 2011 tvořily 18 miliard. "Dovolím si vyslovit hypotézu, že pokud stát drasticky omezí dotace do územních rozpočtů, vyvolá to tlak obcí na další novelizaci RUD," uvažuje dokonce Eliáš z magazínu Obec & Finance. 

Letos to bude slabota, pro venkov přesto výhra

Mluvčí ministerstva financí ale připomíná, že vláda omezení dotací výměnou za zvýšení daňových příjmů předem avizovala v programovém prohlášení. Podle Tomáše Chmely ze Sdružení místních samospráv je však krácení státních dotací jen "klišé", protože není nijak dramatické. "Základní dotace pro obce naší velikosti jdou z Programu obnovy venkova. Tam nebylo pro rok 2013 navrženo skoro žádné krácení," tvrdí Chmela.

Bez ohledu na míru pesimismu v odhadech, o kolik si letos obce kvůli hospodářskému poklesu přilepší nebo ne, shoduje se ministerstvo, experti i zástupci starostů, že dlouhodobě je pro venkov reforma RUD výhra. Podle ministerstva si drtivá většina obecních pokladen přijde na 15 až 25 procent víc než před reformou.

"Je nesporné, že pokud porovnáváme situaci bez novely RUD a situaci s novelou RUD, drtivá většina obcí si na daňových příjmech významně polepší," je přesvědčen mluvčí ministerstva financí. "Novela RUD byla pro obce přínosem vzhledem k navýšení jejich podílu na sdílených daních," doplňuje Eliáš.

"V zákoně je to černé na bílém. Opravdu ty koeficienty jsou spravedlivější, zejména u obcí kolem pěti deseti tisíc obyvatel je to výrazně lepší," uzavírá Chmela.


 

Právě se děje

Další zprávy