Pád úrokových sazeb nekončí, hypotéky mají další rekord

Petr Kučera Petr Kučera
19. 12. 2012 6:00
Průměrná úroková sazba klesla v listopadu na 3,25 procenta, ukazuje statistika
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Best of Realty 2012

Praha - Úrokové sazby u hypoték pokračují v pádu. Během listopadu klesly na novou rekordně nízkou hodnotu. Vyplývá to z nejnovější statistiky Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot v nově uzavřených smlouvách.

Průměrná úroková sazba klesla v listopadu z 3,36 procenta na 3,25 procenta. Česká národní banka na konci září snížila své základní sazby, od nichž se ceny úvěrů nepřímo odvíjejí, o dalším snížení pak rozhodla na začátku listopadu.

"Důvodem poklesu zejména aktivita jedné z největších bank, která v rámci své akce nabídla pětiletou sazbu za 2,99 %. V listopadu bylo navíc dosaženo letošního rekordního objemu sjednaných hypotečních úvěrů, a zároveň byl stanoven nový listopadový rekord," říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Vývoj průměrných úrokových sazeb nově poskytnutých hypotečních úvěrů
Vývoj průměrných úrokových sazeb nově poskytnutých hypotečních úvěrů | Foto: Hypoindex.cz

Díky tomu, že ceny bytů nadále stagnují či spíše lehce klesají, je tedy ideální doba pro pořízení nemovitosti na hypoteční úvěr. Vlastní bydlení podle statistik nikdy nebylo dostupnější.

Průměrná výše hypotéky dosáhla 1 678 914 korun. Pro hypotéku si do bank přišlo skoro o tisíc lidí víc než v říjnu. V listopadu si sjednalo hypoteční úvěr 7151 klientů. Stále však hraje také velkou roli refinancování, které tvoří velký podíl hypotečního trhu celý letošní rok.

"K celkovému nejvyššímu měsíčnímu objemu ještě však přes 3,5 miliardy chybí. Ten stále hájí květen 2007, kdy objemy dosáhly neuvěřitelných 15,698 miliardy korun za měsíc," připomíná Rajdl.

Měsíční splátka hypotéky v hodnotě jeden milion korun činila podle Hypoindexu 5674 korun při splácení na dvacet let, 7028 korun při splácení na patnáct let.

Čtěte také:
Máte hypotéku, chcete levnější. Jde to během fixace?
Nové hypotéky na českém trhu. Revoluce, nebo jen trik?
Krize pomáhá. Vlastní byt je nejdostupnější v historii

Podívejte se: Jsou krásné a šetří energii. Unikátní stavby v Česku

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spočítejte si hypotéku s hypoteční kalkulačkou.

 

Právě se děje

Další zprávy