Česko předběhlo druhou zemi staré EU. Nový žebříček

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 12. 2012 10:03
Podle HDP na osobu si pohoršilo Řecko. V kupní síle jsme na tom ale pořád hůř
Foto: Reuters

Lucemburk, Praha - Česká republika předběhla druhý stát z původních patnácti členů Evropské unie. Podle statistiků totiž vyrobila více zboží a služeb na osobu než Řecko. Už dříve jsme v tomto směru předběhli Portugalsko.

Pokud ale porovnáme skutečnou částku, kterou mohl každý obyvatel utratit, zůstává na tom česká ekonomika hůř.

Vyplývá to z prosincových údajů Eurostatu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka vyjádřený ve standardu kupní síly (PPS) dosáhl v minulém roce 80 procent průměru EU. Meziročně tedy nijak nevzrostl a vůči sedmadvacítce členských zemí se tak udržel na stejné úrovni jako v předloňském roce.

Před námi jsou tři noví členové

Lépe než Česko dopadlo v Evropské unii šestnáct států. Z evropských zemí, které nejsou členy EU, se výše než Česko dostaly Norsko, Švýcarsko a Island. Všechny tyto tři ekonomiky také výrazně převyšují celounijní průměr.

Na prvním místě v EU skončilo Lucembursko, které vyprodukovalo 2,7krát více zboží a služeb, než činí průměr EU.

Jak ale Eurostat uklidňuje, vysoké číslo je zčásti dané tím, že v zemi vydělává vysoké množství přeshraničních pracovníků. Ti svojí činností přispívají k vysoké produkci. Vzhledem k tomu, že jsou cizinci, nejsou zahrnuti do přepočtu na PPS, jinak řečeno, HDP se rozděluje mezi menší množství osob, než kolik jej vytvořilo.

Druhé místo v EU patří Nizozemsku a Irsku.

Z nově přijaté dvanáctky států se nad Českou republiku vyšplhaly Slovinsko (81 procent průměru), Malta (85 procent) a Kypr (94 procent). "Malta je známá například svým zdravotnickým turismem, a proto tam míří i řada zahraničních doktorů jakožto cizinců," komentuje Michal Kozub z Home Credit.

Podle Michala Brožky z Raiffeisenbank jsou Malta a Kypr zkrátka dlouhodobě na vyšší úrovni než Česko. Zatímco Malta ovšem nadále roste, situace na Kypru se od léta 2011 zhoršuje, a země tak postupně "chudne".

Na chvostu tabulky zůstávají Rumunsko a Bulharsko, jejichž HDP se nerovná ani polovině unijního průměru.

Řekové si stále koupí více

Pokud bychom chtěli poměřovat bohatství země podle toho, kolik zboží a služeb si mohou tržní subjekty na trhu koupit, pak je podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška vhodnější ukazatel AIC. Tedy skutečná individuální spotřeba.

Podle AIC přitom Česko dosahuje pouze 71 procent průměru EU, což je méně než v případě 18 jiných států EU - včetně Řecka a Portugalska.

Na otázku, jak si bude Česko v žebříčku vést příští rok, se ovšem analytici zdráhají odpovědět. "Předpovídat, zda a kdy předeženeme tu či onu zemi, je v situaci, kdy se česká ekonomika potýká s recesí, složité," komentuje Sobíšek.

"V horizontu několika let je velmi pravděpodobné, že se Česko dostane v žebříku před Slovinsko, které nyní nemá tolik sil, aby dokázalo růst s tempem EU," odhaduje Kozub. Aby se pozice Česka zlepšila, měl by v příštím roce začít tuzemský trh růst.

Dosáhnout na průměr EU ovšem podle něj potrvá několik desetiletí. "Navíc jsou v žebříčku za Českem země, jako je Slovensko a Pobaltské státy, které mají rozhodně dobře našlápnuto na výrazný růst," připomíná analytik.

Na konkrétnější odhad si troufl Michal Brožka, který říká, že na průměr EU může Česko reálně dosáhnout během dvanácti let.
"Osobně mám ale obavy, že to bude trvat déle. Na průměru EU nyní leží Itálie. Co myslíte, dorosteme do Itálie anebo k nám Itálie klesne?," zamýšlí se ekonom.

Co je to PPS

Jde o měřítko, které zohledňuje cenové rozdíly mezi státy. Za každou jednotku si spotřebitel ve všech zemích může dovolit stejné množství zboží a služeb

Žebříček má rezervy

Stejně jako klasický HDP ovšem uvedené ukazatele nejsou všeříkající.

Podle Michala Kozuba HDP v PPS sice ve své podstatě odpovídá realitě, stejně jako u ostatních ukazatelů ale nelze dogmaticky tvrdit, že cokoli nad 100 je dobré a pod 100 je špatné.

"Je potřeba sledovat vývoj v čase, v porovnání s podobnými zeměmi a nelze zapomínat na to, že vychází z HDP, které má svá omezení," uvádí analytik.

Kozub též doplňuje, že pořadí Eurostatu nevypovídá o tom, jak je HDP rozdělen mezi obyvatele. Jestliže 100 procent znamená průměr EU, ukazatel vyjadřuje pouze porovnání s ostatními zeměmi.

"Při pohledu na vývoj Česka je vidět, že i naše země ztratila rychlost při dohánění EU, protože v roce 2009 jsme dosahovali 83 procent, v roce 2011 to bylo už o tři procentní body méně," zdůrazňuje navíc analytik.


 

Právě se děje

Další zprávy