Kalousek prohrál. Obce mohly omezit hazard, řekl soud

ČTK ČTK
7. 12. 2012 13:37
Nejvyšší správní soud: Obce měly právo účastnit se řízení o výherních terminálech
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Obce měly právo účastnit se povolovacích řízení na videoloterijní terminály i před 1. lednem 2012, rozhodl Nejvyšší správní soud.

Od letoška obcím právo na účast přiznal zákon, ale předtím centrálně řízené výherní automaty povolovalo ministerstvo financí, často proti vůli obcí. Změnu legislativy si vynutila série nálezů Ústavního soudu. Podle Nejvyššího správního soudu lze uplatnit názor ústavních soudců i na dříve započaté spory.

"Ústavní soud i ve vztahu k v minulosti vydaným povolením k provozování interaktivních videoloterijních terminálů zjevně přiřkl prioritu zájmu obcí na ochraně jejich veřejného pořádku před legitimním očekáváním provozovatelů těchto terminálů," uvedla předsedkyně senátu Lenka Kaniová.

Postoj Nejvyššího správního soudu by teoreticky mohl některým obcím pomoci v boji proti dříve povoleným terminálům.

Ministerstvo financí nemělo pravdu

Nejvyšší správní soud se konkrétně zabýval rozhodnutím ministerstva financí, které v dubnu 2008 povolilo provozování nového interaktivního videoloterijního terminálu v Chomutově. Město následně uspělo se žalobou u Městského soudu v Praze, podle kterého ministerstvo postupovalo v rozporu se zákonem. Nejvyšší správní soud nyní závěry městského soudu potvrdil.

Ministerstvo financí od počátku sporu argumentovalo tím, že obce neměly žádnou pravomoc regulovat na svém území provozování interaktivních videoloterijních terminálů, a proto jim nenáleželo ani právo na účast v povolovacích řízeních.

Městský soud argumentaci ministerstva odmítl zejména s odkazem na judikaturu Ústavního soudu, který v nálezech z roku 2011 opakovaně vyslovil, že obce mají pravomoc svými obecně závaznými vyhláškami regulovat také provozování tohoto typu přístrojů.

Ochrana pořádku má přednost

Ministerstvo tvrdilo, že závěry vyslovené Ústavním soudem by se neměly zpětně vztahovat na dříve zahájená řízení. Podle Nejvyššího správního soudu lze právní názor uplatnit i ve všech aktuálně probíhajících sporech. Navíc výklad, ke kterému dospěl Ústavní soud, není podle Nejvyššího správního soudu překvapivý ani přelomový, jak namítalo ministerstvo financí.

Ministerstvo upozorňovalo také na nebezpečí, že podobný přístup naruší mnoho právních vztahů a zasáhne do legitimního očekávání provozovatelů terminálů. Podle Ústavního soudu i Nejvyššího správního soudu ale má v této situaci přednost právo obcí na ochranu veřejného pořádku.

Fotoreportáž: Miliardová továrna na hazard, kde se politici neradi fotí

 

Právě se děje

Další zprávy