Elektřina i plyn pro příští rok zdraží, oznámil úřad

ČTK ČTK
28. 11. 2012 12:52
Domácnosti si připlatí v průměru 2,4 % za elektřinu a 4,13 % za plyn
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ

Praha - Elektřina pro domácnosti příští rok zdraží v průměru o 2,4 procenta. Ceny plynu pro domácnosti se průměrně zvýší o 4,13 procenta.

Ve středu to oznámila předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Zdůraznila, že ceny pro odběratele energií se budou lišit podle jednotlivých regionů.

Malým podnikatelům se ceny elektřiny zvýší průměrně o 3,1 procenta. I zde se ale budou ceny lišit podle regionů.

Podle úřadu roste zejména regulovaná složka ceny elektřiny, do které patří mimo jiné podpora obnovitelných zdrojů energie. Celkem se regulovaná složka v příštím roce zvýší o 9,4 procenta. Její zvýšení bude částečně kompenzovat pokles obchodních marží.

Zásadní dopad na zvýšení ceny elektřiny má podle regulátora podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů. Rostla totiž výroba elektřiny z dokončených fotovoltaických elektráren, z bioplynových stanic a ze zdrojů spalujících biomasu.

Největší zdražení elektřiny podle Energetického regulačního úřadu chystá Pražská energetika, u níž úřad očekává zvýšení cen pro domácnosti o 3,7 procenta. E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl podle úřadu zdražit elektřinu domácnostem o 2,4 procenta, ČEZ o 2,1 procenta.

Domácností, které elektřinu nevyužívají ani k vytápění, ani k ohřevu vody, se podle regulátora dotkne zdražení proudu nejméně. Klienti E.ON podle úřadu zaplatí ročně proti letošku o 235 korun víc, klienti ČEZ o 268 korun víc a klienti Pražské energetiky o 489 korun víc.

Domácnosti s nejvyšší spotřebou elektřiny, které využívají k vytápění elektrické přímotopy, zdražení zasáhne nejcitelněji. Podle úřadu se zákazníkům E.ON roční náklady zvýší o 1320 korun, zákazníkům ČEZ o 1854 korun a zákazníkům Pražské energetiky o 1175 korun.

Zdražení elektřiny ale nebude tak velké, jak se původně předpokládalo. Stát přispěje na podporu obnovitelných zdrojů, které platí v cenách elektřiny všechny domácnosti i firmy, částkou o dvě miliardy korun vyšší, než se dosud čekalo.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ
Neutrácejte zbytečně a vyberte si nejlevnějšího dodavatele ve vašem kraji díky jednoduchému srovnávači cen elektřiny. Vyřídíme za vás i přechod k jinému dodavateli.


 

Právě se děje

Další zprávy