Smlouvy ke sporné zakázce se ztratily. Úřad musí platit

Tomáš Fránek
16. 11. 2012 12:50
Ministerstvo vnitra ztratilo originály smluv důležitých pro zakázku na sociální dávky
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

BrnoÚřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil pokutu ve výši tři miliony korun ministerstvu vnitra, které ztratilo originální smlouvy na poskytování licencí k produktům společnosti Microsoft.

Smlouvy jsou přitom podstatné ve sporu o zakázku jiného ministerstva - práce a sociálních věcí. Resort vedený Jaromírem Drábkem totiž právě na jejich základě rozdělil stamiliony korun na nový systém výplaty sociálních dávek bez jakéhokoliv výběrového řízení.

Ministerstvu práce a sociálních věcí vloni stačilo pouze šest dodatků právě k rámcové smlouvě uzavřené ministerstvem vnitra.

Žádné originály

Smlouvy uzavřené bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem se společností Fujitsu o produktech Microsoftu z roku 2008 potřebuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v rámci celkového šetření systému výplaty dávek. Podle úřadu ale ministerstvo vnitra zaslalo dokumentaci až po značných průtazích a navíc v nekompletním stavu.

Úplně totiž chybí některé podstatné dokumenty.

„Ukázalo se, že ministerstvo nemá k dispozici originál dokumentace, nýbrž její prostou kopii. Některé podstatné dokumenty, jako například nabídka vybraného uchazeče Fujitsu Technology Solutions, scházejí úplně," uvedl šéf úřadu Petr Rafaj.

Podle něj zákon o veřejných zakázkách stanoví, že zadavatel je povinen uchovávat dokumentaci o veřejné zakázce a záznamy o úkonech učiněných elektronicky po dobu pěti let od uzavření smlouvy.

„Úřad musel odmítnout argumenty ministerstva vnitra, že poskytlo veškerou potřebnou dokumentaci k vedení správního řízení. Ministerstvo některé části dokumentace nepředložilo vůbec, jiné pouze v prosté kopii. Přestože dále tvrdilo, že má k dispozici originály všech podstatných dokumentů, přes opakované výzvy je úřadu nepředložilo, a to ani v průběhu správního řízení vedenému kvůli neuchování dokumentace," uvedl Rafaj.

Výsledek bude příští rok

Vnitro se chce proti pokutě odvolat. "Výši pokuty považujeme za nepřiměřenou. Celou zadávací dokumentaci se nám podařilo rekonstruovat, a to na základě kopií, které byly v držení advokátní kanceláře spravující pro ministerstvo vnitra zadávací řízení nebo na základě kopií v držení dalších odborů ministerstva vnitra," uvedl Jiří Korbel z ministerstva.

Vnitro chce také najít konkrétní viníky ztráty dokumentů. "Ministerstvo vnitra je připraveno podat trestní oznámení z důvodů ztráty či skartace dotčených dokumentů a podniknout všechny související právní kroky," dodal Korbel.

Antimonopolní úřad šetří systém výplaty dávek na základě podnětů společností OKsystem (dřívějšího dodavatele systému) a Student Agency.

Právě nabídka protislužby za stažení podnětu společnosti OKsystem byla důvodem, proč je Drábkův exnáměstek Vladimír Šiška obviněn z podplácení.

Konečný verdikt ohledně legálnosti postupu ministerstva práce a sociálních věcí chce antimonopolní úřad kvůli novým znaleckým posudkům sdělit až na začátku příštího roku. 

 

Právě se děje

Další zprávy