Ušetřit za telefon? Ano, ale jen když zaplatíte víc

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 11. 2012 15:17
Průměrná cena mobilních hovorů klesla, ale jen při útratě nad pětistovku
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Telefonování přes mobil v Česku za posledních šest let sice v průměru zlevnilo ze 4,84 na 2,18 Kč, s výjimkou zákazníků T-Mobile si ale přilepšili pouze ti, kteří jsou za hovory zvyklí dát více než pětistovku měsíčně.

Jak ukázal nový cenový barometr na stránkách Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), všichni tři operátoři v Česku vycházejí vstříc pouze zákazníkům, kteří za volání utratí "patřičnou" sumu.

Jak se vyvíjely ceny pro jednotlivé skupiny spotřebitelů, ukazuje tabulka na konci článku.

Zlevnila velká útrata

Srovnání cen ukázalo, že nejlépe společnosti odměňují ty, kteří na telefonování nešetří. Zákazníkovi skupiny Telefónica, který byl zvyklý posílat 899 Kč, tak nyní chodí účet jen na 772 Kč. Ještě více (o necelých 37 procent) zvýhodnil tuto skupinu klientů T-Mobile.

Ten si za služby, které dříve ohodnotil cenou 943 Kč, nyní říká pouze 599 Kč. Vodafone v této skupině "středně vysoké útraty" zlevnil v průměru o čtvrtinu.

Podobně si přilepšili ti zákazníci (stále mluvíme o běžných spotřebitelích, nikoliv o podnikatelích) ve vyšší útratové skupině. Telefónica tu průměrně zlevnila o 14 procent, Vodafone o čtvrtinu u T-Mobilu jsou ceny takřka poloviční. Hovory, které v roce 2006 stály 1463 Kč, si nyní zákazník může dovolit za 789 korun.

Naopak ti, kteří si v roce 2007 vystačili se službami za tři stovky, se buď museli postupně uskromnit, nebo sáhnout hlouběji do peněženky. Pokud jsou tedy klienty společností Telefónica nebo Vodafone.

U první z nich dnes totiž za to samé zaplatí 418 Kč (o 37 procent více), Vodafone zdražil měsíční hovory za 211 korun na 260 korun (tedy o necelou čtvrtinu).

Při výpočtu průměrných měsíčních cen vzal ČTÚ v úvahu délku trvání hovorů, slevy na vybraná čísla, počet minut strávených tímto zvýhodněným telefonováním a obecně volné minuty.


 

Právě se děje

Další zprávy