Fischer má výhodu v bance, nemusí platit. Není jediný

Petr Kučera Petr Kučera
3. 11. 2012 6:30
Nejdražší účet se prezidentskému kandidátovi nevyplatil, ostudu má i Raiffeisenbank
Jan Fischer
Jan Fischer | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Raiffeisenbank zvýhodnila prezidentského kandidáta Jana Fischera před několika tisíci dalších majitelů takzvaných transparentních účtů. Odpustila mu všechny poplatky za příchozí i odchozí platby, a to i zpětně.

Raiffeisenbank se tak přidala k České spořitelně, která podobně zvýhodnila jiné tři kandidáty - Miloše Zemana, Karla Schwarzenberga a Přemysla Sobotku. Jak v pondělí upozornil online deník Aktuálně.cz, spořitelna jim založila transparentní účet, přestože ostatním zájemcům tento produkt vůbec nenabízí.

Česká spořitelna přitom tají, jaké poplatkové a úrokové podmínky trojici kandidátů nabídla. Podle dostupných výpisů z účtů je nicméně i v tomto směru zvýhodnila před ostatními klienty, protože kandidátům žádné poplatky neúčtuje. Běžný účet v České spořitelně se přitom cenově pohybuje spíše nad průměrem trhu.

Znovu se strhla lavina

Online deník Aktuálně.cz v úterý jako první upozornil, že Fischerův tým zvolil ze tří možností na trhu tu jednoznačně nejdražší. Raiffeisenbank totiž u transparentního účtu vybírá vysoké poplatky i za příchozí platby. Konkurenční Fio banka přitom nabízí stejný účet včetně všech základních transakcí zcela zdarma.

Raiffeisenbank sice slibuje, že zřízení i vedení účtu je bezplatné, myslí tím však jen absenci měsíčního paušálu. Jinak totiž uživatelé musí platit nejen pět korun za každou odchozí platbu do jiné banky, ale také sedm korun za každou příchozí platbu.

Bez využití slev pro bonitní klienty patří Raiffeisenbank mezi nejdražší v tuzemsku. Na transparentní účet se tyto slevy nevztahují, potvrdil její mluvčí Tomáš Kofroň.

Raiffeisenbank už v minulosti s poplatkem za příchozí platbu narazila. Zatím nejvíce v případě sdružení Ne základnám (odpůrci amerického radaru v Česku). Odpůrci mu na účet posílali haléřové položky, takže sdružení na tom kvůli sedmikorunovému poplatku výrazně prodělávalo - respektive se to nevyplatilo bance, která v takových případech slibuje individuální přezkoumání oprávněnosti takového poplatku.

Ještě na konci října Raiffeisenbank poplatky Fischerovi účtovala...
Ještě na konci října Raiffeisenbank poplatky Fischerovi účtovala... | Foto: Aktuálně.cz

Po zveřejnění tohoto „návodu" na Aktuálně.cz poslali čtyři čtenáři minimální příspěvky také na Fischerův účet. A poté, co na jejich krok upozornil publicista Daniel Dočekal, strhla se opět lavina dalších příspěvků, jejichž částka byla mnohonásobně nižší než samotný poplatek vyžadovaný bankou po Fischerovi.

Výjimka jen pro Fischera

Poté, co se o poplatky za transparentní účet a jeho výběr začal před týdnem zajímat online deník Aktuálně.cz, začal Fischerův tým s Raiffeisenbank jednat.

Banka se nakonec rozhodla odpustit Fischerovi všechny poplatky nejen za příchozí, ale i za odchozí platby, a to i zpětně od data založení účtu.

Vedle poplatků za „zlomyslné" příchozí platby drobných částek, které banka v podobných případech odpouští i jiným klientům, tedy nemusí Fischer ani jakékoliv další transakce.

Jde přitom o individuální výjimku, na účtování transparentních účtů ostatním klientům se nic nemění. Raiffeisenbank sice shodou okolností od 1. listopadu změnila ceník, žádná z novinek se ale transparentních účtů netýká.

Tento účet v Raiffeisenbank přitom využívají tisíce klientů, především různých občanských sdružení a společenství vlastníků bytových jednotek. Jak ukazují výpisy z těchto účtů, poplatky jim banka nadále účtuje i v listopadu. Pokud by teď všichni klienti požadovali jejich vrácení, přišlo by jí to odhadem nejméně na desítky milionů korun.

Jde to úplně zdarma

Fischerova mluvčí Jana Víšková vysvětlila původní nehospodárnou volbu zjednodušeně řečeno tím, že v Česku při zakládání tohoto účtu neexistovala věrohodná konkurence.

Jaká je skutečnost? Jako první sice přišla s transparentním účtem Expandia banka (předchůdce eBanky, kterou pak koupila Raiffeisenbank) už roce 1998, ale dávno před Fischerovy kanceláře přišla v roce 2008 s bezplatnou alternativou skupina Fio, v září 2009 se pak přidala GE Money Bank.

Fio  sice působila do roku 2010 jako družstevní záložna, vztahovalo se však na ni shodné pojištění vkladů jako v bance. Opakovaně sbírá ocenění odborníků i veřejnosti například v soutěžích jako Zlatá koruna či OVB Vstřícná banka a úspěšně tak konkuruje starším a větším finančním ústavům.

Nejchytřejší, tedy zcela bezpoplatkové variantě u Fio banky dali přednost Vladimír Franz, Jiří Dienstbier a Karel Randák. Transparentní účet zde má i občanské sdružení Zájem, podporující Táňu Fischerovou.

Transparentní účet ve spořitelně je tajný

Nestandardní řešení zvolila trojice kandidátů Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka. Založili si transparentní účet v České spořitelně, která jej přitom ve standardní nabídce neměla a s výjimkou prezidentských kandidátů jej neplánuje nabízet ani v blízké budoucnosti.

"Drobní klienti zájem o otevření transparentního účtu neprojevují," vysvětluje to Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny.

Proč tedy banka učinila výjimku? "Vzhledem k tomu, že prezidentským kandidátům zákon ukládá povinnost otevřít transparentní účet, rozhodli jsme se v tomto konkrétním případě nabídnout našim klientům řešení této jejich povinnosti," říká Pačesová.

Musí trojice prominentních klientů platit stejné poplatky jako běžní zákazníci a nabízí jim banka stejně nízké úročení?

"Konkrétní parametry transparentních účtů jsou předmětem obchodního vztahu mezi námi a naším klientem, proto je nebudeme rozkrývat," odmítá Pačesová prozradit podrobnosti.

Podle dostupných výpisů z účtů je nicméně banka i v tomto směru zvýhodnila před ostatními klienty, protože kandidátům žádné poplatky neúčtuje. Běžný účet v České spořitelně se přitom cenově pohybuje spíše nad průměrem trhu.

Foto: Aktuálně.cz
Psali jsme:
Fischer má nejdražší účet v bance. Nemusel platit nic
Banka zvýhodnila prezidentské kandidáty. Podmínky tají
Konec tajností, veřejný účet ukáže i sponzory politiků

Kandidáti vysvětlují volbu České spořitelny zjednodušeně řečeno tím, že se na banku obrátili ze zvyku a standardní možnosti na trhu ani nezkoumali. Měli totiž ve spořitelně už svůj soukromý nebo stranický účet.

Jen nepřímá povinnost

Navzdory tvrzení banky i některých kandidátů neukládá zákon o přímé volbě povinnost používat transparentní účet.

Stanoví jen, že (nejpozději) po registraci kandidátní listiny musí kandidát na svém webu zveřejnit údaje o penězích, které dosud na kampaň obdržel. Současně musí vždy uvést jejich původ. Stejné informace musí poslat také ministerstvu vnitra, které je zveřejní na speciální volební stránce.

Zřízení transparentního účtu je tedy nepovinnou, ale v praxi nejjednodušší a mediálně dobře vypadající možností, jak tuto zákonnou podmínku splnit.

Jde v zásadě o běžný bankovní účet pro fyzickou nebo právnickou osobu, který se ale od standardních účtů liší svou otevřeností. Informace o pohybech a dostupném zůstatku si může zjistit kdokoliv na webu banky, tedy i bez znalosti hesla nebo nějakého svolení. Majitel účtu už předem souhlasí s tím, že online výpisy jsou dostupné komukoliv.

Chcete se to příště dozvědět jako první? Přidejte si nás na Facebook!

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Banky pod tlakem: Zrušte poplatek, nebo jdeme k soudu
Jde to! Sporný poplatek vrací i stavební spořitelna
Průlom: První banka vrátila poplatek za úvěrový účet

 

Právě se děje

Další zprávy