Zase to nevyjde. Kalousek mírní odhad růstu ekonomiky

ČTK ČTK
28. 10. 2012 14:55
Schodek rozpočtu nezvýším, škrtat výdaje musí všechny resorty, říká ministr
Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Výkon tuzemského hospodářství bude v roce 2013 slabší, než ministerstvo financí odhadovalo ve své poslední prognóze. "Nepůjde však ještě o recesi, ale o růst několik desetin procenta," řekl v diskusním pořadu Partie televize Prima Family ministr financí Miroslav Kalousek.

V červenci jeho úřad odhadoval růst ekonomiky v roce 2013 o jedno procento, v dubnu o 1,3 procenta.

Ministerstvo nyní počítá pro příští rok s růstem HDP o 0,7 procenta, vyplynulo z vyjádření Kalouskova náměstka Ladislava Minčiče v České televizi. Zhoršená prognóza ovlivní i nový návrh rozpočtu.

"Čísla se zhoršují, ale ne dramaticky. Růst bude v desetinách procent," uvedl Kalousek. Za horší prognózou můžou podle ministra například slabší výběr daně z přidané hodnoty a pojistného. Podle Minčiče bude snížení výkonu HDP zhruba o 0,3 procentního bodu znamenat pro stát daňový propad kolem deseti miliard korun.

Nejistý rozpočet i daně

Novou ekonomickou prognózu zveřejní ministerstvo financí 31. října. Materiál ovlivní nový návrh státního rozpočtu na příští rok, který má Kalousek předložit poslancům do 23. listopadu.

Původní verzi sněmovna na Kalouskův návrh vrátila ve středu vládě k přepracování. Důvodem byla nejistota ohledně schválení vládního stabilizačního balíčku, který mimo jiné počítal s růstem DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Škrtat budou muset všichni

Podle Kalouska bude mít nový návrh stomiliardový schodek stejně jako ten vrácený, příjmy ale budou o 20 až 25 miliard korun nižší, úměrně tomu budou nižší i výdaje. "Deficit nebude vyšší než tři procenta HDP," uvedl.

Ministr očekává, že škrtat výdaje kvůli tomu budou muset všechny resorty. S menším objemem peněz bude podle něj muset počítat, věda a výzkum, regionální školství i Státní fond dopravní infrastruktury.

Vrácený návrh rozpočtu počítal s reálným růstem ekonomiky o procento, nižší inflací a mírně vyšší nezaměstnaností než letos. Příjmy navrhovaného rozpočtu měly vzrůst proti letošnímu schválenému rozpočtu o asi 200 milionů korun na 1084,9 miliardy korun. Výdaje měly klesnout o 4,8 miliardy na 1184,9 miliardy korun. Schodek měl proti letošnímu plánu klesnout o pět miliard na rovných 100 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy