Spořicí dluhopisy chce vydat i ČSSD. S delší splatností

Petr Kučera Petr Kučera
26. 10. 2012 11:15
Vydávání spořicích státních dluhopisů pro občany neskončí ani po změně vlády
Spořicí státní dluhopisy - dárkový certifikát a pamětní list
Spořicí státní dluhopisy - dárkový certifikát a pamětní list | Foto: Ministerstvo financí ČR

Praha - Vydávání spořicích státních dluhopisů pro občany neskončí ani po změně vlády. Jde o jednu z mála oblastí, v nichž se opoziční sociální demokraté shodnou se současným ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09.

"Pokud budeme vládní stranou, budeme se snažit prodat maximum dluhopisů přímo občanům. Je to finančně výhodné pro občany i pro stát," říká stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

"Ohledně parametrů jsme pro maximálně možnou šíři nejrůznějších variant, které budeme průběžně vyhodnocovat a posilovat či oslabovat podle úspěšnosti," dodává.

ČSSD chce nově občanům nabídnout i dluhopisy s delší dobou splatnosti - na deset a více let.

"Vlastní občané nemají tendenci vydírat suverénní státy, jako to dělají aktéři finančních trhů," říká Mládek k výhodnosti dluhopisů pro stát. Připomíná, že sociální demokraté měli podobný projekt ve svém programu už dříve, než jej se zpožděním spustilo současné ministerstvo.

Například předchozí ministr Eduard Janota o chystaných dluhopisech mluvil už v roce 2009, pilotní emisi ale stát nabídl až na podzim roku 2011.

Třetí emisi vydá ministerstvo financí 12. prosince, zájemci si ji mohou objednat od 5. do 30. listopadu. Novinkami jsou tříletý prémiový dluhopis a dárkový certifikát či pamětní list.

V předchozích dvou emisích si celkem 51 tisíc zájemců koupilo spořicí dluhopisy za zhruba 35 miliard korun. "Střední medián - tedy nejčastější případ - je 1000 korun na jednoho držitele," upřesňuje Kalousek. Největší zájem mají lidé mezi 50 a 60 lety.

 

Právě se děje

Další zprávy