Nová čísla: sKartu lidé nevyužívají, dávky jdou na účet

Tomáš Fránek
26. 10. 2012 5:00
Téměř 90 procent lidí si peníze nechává hned převést na svůj běžný účet v bance
Foto: ČS

Brno - Téměř 90 procent lidí, kteří pobírají dávky od státu, nechce své peníze nechávat na účtech u České spořitelny, vybírat si je v bankomatu nebo platit sociální kartou v obchodech. Potvrzují to nejnovější čísla o sKartách, která zazněla na poradě vedení centrálního Úřadu práce ČR a online deník Aktuálně.cz je má k dispozici.

Nezájem lidí o využívání takzvaných platebních funkcí sKarty ukázala už předchozí data, vztahující se k pilotnímu provozu během léta. Nová čísla to nyní potvrzují na mnohem větším vzorku lidí. Do poloviny října dostalo kartu už 47 tisíc občanů.

Do 15. října poslal stát na sKarty dávky v celkovém objemu 184 milionů korun, z toho ale 159 milionů si lidé ihned nechali převést na svůj běžný účet v bance.

"Peníze si převádí 88 procent lidí, kteří sKartu mají," potvrzuje mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

Lidé zatím sKartu příliš nevyužívají ani pro placení u obchodníků. Provedli pouze 727 transakcí v obchodech, průměrná hodnota nákupu je 370 korun.

Odstupující ministr Jaromír Drábek z TOP 09 i jeho bývalý náměstek Vladimír Šiška přitom zdůrazňovali, že vedle úspor státních peněz přinese projekt i "vyšší komfort pro příjemce dávek", protože jim nabídne více možností, jak si je vybrat.

U zdravotně postižených zvolníme

Vedení ministerstva dříve několikrát tvrdilo, že lidé nebudou mít problémy s vybíráním peněz z bankomatů, protože jde o běžnou službu a navíc Česká spořitelna jich provozuje nejvíce. Z porady vedení Úřadu práce ČR nicméně nyní vyplynulo, že úřady zatím nemají informace, jak to skutečně s dostupností bankomatů vypadá.

"Generální ředitelství připravuje analýzu dostupnosti bankomatů," uvádí se v zápisu z jednání. Z tohoto důvodu se zvolní tempo vydávání sKaret u zdravotně postižených.

"Migrace u zdravotně postižených klientů zvolní. Pracovníci budou hodnotit, jak daleko má klient k bankomatu, jaký je k němu přístup, jaký stupeň zdravotního postižení má, jakým způsobem je nyní dávka klientovi vyplácena," uvádí se v zápisu.

Smlouva na dvanáct let

Projekt sKaret prosadilo ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Jaromírem Drábkem. Smlouvu s Českou spořitelnou uzavřelo v lednu na 12 let. Podepsal ji bývalý náměstek Vladimír Šiška, který je ve vazbě kvůli podezření z podplácení při jedné ze zakázek. Ministr Drábek kvůli kauze ke konci měsíce opustí úřad.

Projekt sKaret nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Opoziční ČSSD chystá i stížnost k Ústavnímu soudu. Pozastavení vydávání sKarty doporučil také sněmovní výbor pro sociální politiku, projekt chce posoudit i premiér Petr Nečas.

Ministr Drábek je ale přesvědčený, že projekt sKaret je v pořádku a státu šetří peníze. "Zavedením elektronického zasílání dávek na technické účty sKaret ušetří daňoví poplatníci ročně 250 milionů korun," říká.

Stát chce ušetřit hlavně za poplatky spojené se složenkami (kdo na nich bude trvat, musí poplatek nově platit ze svého) a za poštovné (oznámení týkající se dávek mají lidem chodit do "internetového bankovnictví" na webu sKontakt.cz).

 

Právě se děje

Další zprávy