Dávky od Drábka čeká další vyšetřování, přijde NKÚ

Tomáš Fránek
5. 10. 2012 11:35
Po policii a antimonopolním úřadu prověří nový systém výplaty dávek i NKÚ
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nový počítačový systém na výplatu sociálních dávek čeká další důkladné prověřování. Podle informací online deníku Aktuálně.cz totiž už v listopadu začne kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu.

Vedle nových informačních systémů se kontrola zaměří také na samotný vznik a financování centrálního Úřadu práce, který má výplatu všech dávek nyní na starosti. Obě změny zavedl odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Zahájení kontroly potvrdila online deníku Aktuálně.cz mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Olga Málková. "Kontrolní akce začne pod vedením Zdeňky Profeldové v listopadu 2012 a její dokončení je naplánováno na srpen 2013," upřesňuje.

Zakázky na informační systémy v resortu ministerstva práce a sociálních věcí už vyšetřuje i policie a Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Pochybné IT systémy

Právě kvůli informačnímu systému a kvůli snaze zastavit vyšetřování způsobu, jakým byly na ministerstvu vybírány firmy inkasující od státu stamiliony korun, je vazbě pro podezření z podplácení Drábkův první náměstek Vladimír Šiška.

Kontrola výplaty dávek byla do kontrolní akce NKÚ zařazena dodatečně na základě žádosti senátorů i poslanců.

"Pochybné IT systémy ministra Drábka způsobily na začátku letošního roku naprostý chaos ve výplatě sociálních dávek, který se dotkl více než jednoho a půl milionu lidí. Jsme přesvědčeni, že všechny nejasnosti a možná pochybení při vývěrových řízeních na IT systémy musí být prověřeny," uvedla na jaře po jednání kontrolního výboru jeho místopředsedkyně Hana Orgoníková.

Podle vedení ministerstva je NKÚ tím správným úřadem, který má pochybnosti prošetřit. K prověření sporných projektů ministerstva už vyzval také premiér Petr Nečas.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nevypsalo na nový systém výběrové řízení, ale připojilo se k rámcové smlouvě mezi ministerstvem vnitra a firmou Fujitsu Technology Solutions z roku 2008. Bez řádné soutěže tak úřad rozděluje stamiliony korun firmám, z nichž některé měly personální napojení na vedení úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy