Zatčený Šiška: Mocný muž, který měl s Drábkem byznys

Tomáš Fránek
2. 10. 2012 5:10
Šiška byl tajemníkem Hospodářské komory v době, kdy jí Drábek šéfoval
Vladimír Šiška.
Vladimír Šiška. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Protikorupční policie v pondělí zasahovala na ministerstvu práce a sociálních věcí. Dva vysoké představitele úřadu obvinila z korupce, jedním z nich je druhý muž ministerstva - první náměstek Jaromíra Drábka Vladimír Šiška.

Ten si v poslední době získal pověst muže, který je mocnější než samotný ministr. Šiška totiž dohlížel na rozhodování o miliardových zakázkách, které ministerstvo rozdělovalo na podle kritiků zbytečné a předražené IT systémy.

Podle informací Aktuálně.cz právě kvůli jedné ze zakázek, paradoxně té z menších, na systematizaci resortu ministerstva, Šišku policie obvinila.

Šiška ale vedle toho rozhodoval také o účastnících obří zakázky na výplatu nových sociálních dávek, za které stát utratí přes tři miliardy korun. Systém přitom od začátku roku dodnes nefunguje tak, jak by měl.

O zakázku se navíc nesoutěžilo, firmy ji získaly bez výběrového řízení. Zakázku prošetřuje protikorupční policie i Úřad na ochranu hospodářské soutěže. A kvůli výplatě sociálních dávek se na jaře mluvilo několikrát o tom, že Šiška bude muset z úřadu odejít, to se ale nikdy nestalo.

Šiška stál také u zrodu Skarty

Šišku si na ministerstvo jako člověka se zkušeností jak ze státní správy, tak byznysu přivedl přímo ministr Drábek. Šiška byl totiž tajemníkem Hospodářské komory v době, kdy jí Drábek šéfoval.

A oba muži měli i společný byznys. Byli spoluvlastníky firmy IDTAX, ve které měl  Šiška nadpoloviční podíl.

Drábek měl ve firmě 24procentní podíl, který prodal Šiškově společnosti Cone Advise. Tu pak koupila strojírenská společnost Vítkovice. A právě firma Vítkovice IT Solutions za působení Šišky získala jednu ze zakázek na nový systém výplaty sociálních dávek.

Šiška i Drábek ale jakoukoli protekci pro vítkovickou firmu odmítali.

Drábek Šišku vždy hájil s tím, že jde o schopného manažera. Na konci minulého roku byl Šiška jedním z těch spolupracovníků ministra, který získal desetitisícovou odměnu za dobrou práci.

Šiška je považovaný za velmi schopného manažera, který ale jedná nevybíravě a ostře si hlídá vlastní zájmy.

„Jeho vystupování je velmi rezolutní, postaví vás před hotovou věc a nejede přes to vlak," uvedl zástupce jedné z IT firem, které se o zakázky na ministerstvu ucházeli. Samotný Šiška vystupoval i v rozhovorech velmi rezolutně a jakékoliv pochybení odmítal. Podle něj jsou jeho zkušenosti z byznysu nenahraditelné.

 

Právě se děje

Další zprávy