Neomezené volání za 500 korun. Co dokáže konkurence

Tomáš Fránek
13. 9. 2012 5:30
Vstup čtvrtého operátora na český trh může zlevnit ceny. Dokáže to PPF?
Foto: Thinkstock

PrahaNeomezené telefonování za pět set korun měsíčně může Čechům přinést jedině konkurence. Ta by donutila snižovat ceny i stávající operátory.

Ukazují to zkušenosti ze zahraničí, kde příchod čtvrtého operátora na trh vedl k výraznému snížení podílu starších zavedených firem a především k levnější nabídce služeb.

Snahu dostat k zákazníkům čtvrtého operátora v Česku zatím ale spíše provází zklamání. Do aukce pro rychlé mobilní sítě, umožňující vstup čtvrtého operátora, se vedle tří dosavadních operátorů (Telefónia O2, T- Mobile, Vodafone), přihlásil jediný nový zájemce - PPF miliardáře Petra Kellnera.

S dosavadními operátory přitom Češi protelefonují v průměru čtyřikrát více než třikrát bohatší Rakušané.

PPF slibuje, že když v aukci uspěje, nabídne ještě do Vánoc roku 2013 o desítky procent levnější volání.

Konkurence v Česku skončila

Situaci na českém trhu sice před lety oživil vstup třetího operátora (Oskar, nyní Vodafone), ale statistika nyní ukazuje, že už roky se tu nic nemění. Kromě zanedbatelných pár procent, které jeden hráč v Česku ztratí a druhý získá, patří zdejší ceny mezi nejvyšší v Evropě.

Příklady z Polska, Rakouska nebo Německa přitom ukazují, že příchod nových firem znamená výraznou změnu na trzích. Lidé v těchto zemích tak díky nabídce čtvrtých operátorů volají výrazně levněji a tradiční zavedení hráči už ztratili desítky procent svého podílu.

Do roku 2015 by mohl nový hráč na českém trhu získat podíl sedm procent, o pět let později až dvacet procent.

Propočty na základě zpráv telekomunikačních úřadů z Německa, Polska a Rakouska udělal Martin Frýdek, který situaci dlouhodobě monitoruje na svém blogu http://predrazenevolani.blogspot.cz/. Čísla ukazují, že lidé na vstup nových operátorů a s ním spojenou nabídku (nejčastěji neomezené volání s cenou v přepočtu kolem 500 korun českých) skutečně slyší, a výrazně tak mění podíly mobilních firem na trhu.

V Rakousku získal čtvrtý operátor, který se ale kupodivu jmenuje Drei, více než desetinu trhu. V Německu nalákala společnost E-plus dokonce pětinu lidí, zatímco například tamní T-Mobile za jeden rok ztratil téměř 4,5 milionu zákazníků. Úspěch má čtvrtý operátor také v Polsku, kde společnost Play získala patnáct procent trhu.

Navíc tradiční operátoři museli kvůli konkurenci ve všech třech zemích s cenami dolů. Když letos nabídl polský operátor Play tarif s neomezeným voláním za pět set korun, další tři operátoři okamžitě reagovali a přišli s podobnou nabídkou.

Tlačí i politici

Na snížení cen tlačí v Česku čím dál více i politici. Pomoci by měli i takzvaní virtuální operátoři.

„Očekávám, že Český telekomunikační úřad po splnění všech právních požadavků konečně nařídí stávajícím operátorům pustit do svých sítí konkurenční firmy - plnohodnotné virtuální operátory, kteří dokážou ceny srazit. Očekávám snížení cen až o polovinu," říká například poslanec Jan Husák.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Mobilní operátoři v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy