Státu chybí 67 miliard. Vyšší DPH zatím nepomohla

Radek Pecák Radek Pecák
3. 9. 2012 14:40
Schodek státního rozpočtu v srpnu stoupl na 67 miliard, před rokem byl o 20 miliard vyšší
Ministr Kalousek si pochvaluje, že se zlepšila dynamika výběru DPH.
Ministr Kalousek si pochvaluje, že se zlepšila dynamika výběru DPH. | Foto: Jan Langer

Praha - Schodek státního rozpočtu v srpnu stoupl na 67 miliard z červencových 51,7 miliardy korun. Loni v srpnu byl nicméně deficit rozpočtu o více než 20 miliard korun vyšší. Informaci zveřejnilo ministerstvo financí.

Celkové výdaje jsou o 1,3 procenta (deset miliard korun) nižší než za stejné období loňského roku. Do konce letošního srpna činily výdaje 732,1 miliardy korun a představují 61,4 % rozpočtu po změnách. Oproti skutečnosti roku 2011 však předpokládá letošní rozpočet nárůst výdajů o 3,2 %.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun.

DPH neroste tak, jak vláda plánovala

Podle ministra financí Miroslava Kalouska se zlepšuje dynamika výběru daně z přidané hodnoty. Nicméně stát i nadále vybírá výrazně méně, než očekával. Oproti plánu jsou nižší také příjmy z Evropské unie.

Na DPH získal stát do konce srpna 127,5 miliardy korun. To je sice o 2,1 miliardy korun (1,6 procenta) více než za stejné období loňského roku, avšak letošní rozpočet počítá s růstem o 15,5 procenta proti skutečnosti roku 2011.

Ministerstvo financí si pokles potřeby domácností vykládá tím, že tito spotřebitelé, z obav budoucího vývoje v ČR i Evropě, raději odkládají spotřebu „zbytných" statků či služeb.

Ministerstvo zdůrazňuje, že k výraznému propadu spotřeby nedochází u zboží a služeb ve snížené sazbě jako jsou potraviny, ale u zboží a služeb v základní sazbě.

Vláda od letošního ledna zvýšila sníženou sazbu daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent. V souvislosti s touto změnou došlo i ke změně parametrů rozpočtového určení daní (pro státní rozpočet 71,78 % celostátního výnosu, pro obce 19,93 % a pro kraje 8,29 %). Podíl pro státní rozpočet tak vzrostl o 2,1 procentního bodu proti stavu v roce 2011).

 

Právě se děje

Další zprávy