Soud: Lidé bez elektřiny nemají nárok na pomoc

Tomáš Fránek
29. 8. 2012 6:00
Soud nevyhověl stížnosti muže, který žil v bytě bez elektřiny a chtěl sociální dávky
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Lidé, kteří neřeší svoji bytovou situaci a žijí v bytech bez elektřiny a plynu, nemají nárok na sociální dávky a pomoc od státu.

Stát totiž nemá žádnou povinnost takovou situaci zohledňovat a pomáhat, nebo dokonce zajišťovat napojení bytů na rozvodné sítě.

U Nejvyššího správního soudu neuspěl se svou stížností na postup sociálních úřadů muž z Prahy, který společně se svou matkou využíval nájemní třípokojový byt. V bytě nefungovala elektřina ani plyn. Muž, který byl v částečném invalidním důchodu, proto přespával na turistických ubytovnách v okolí Prahy.

A chtěl, aby mu pražský magistrát vyplatil sociální dávky na pokrytí jeho životních nákladů. To ale magistrát, který případ několikrát přezkoumával, nakonec odmítl s tím, že příjmy muže na pokrytí životních nákladů stačí.

Lidé se musí postarat

Dojíždění do ubytoven v okolí Prahy úředníci platit odmítli. A to, že v bytě, ve kterém muž přebýval se svou matkou, není elektřina a plyn, není také důvodem pro vyplacení pomoci od státu.

"Ke skutečnosti, že žadatel o dávku nemá v jím užívaném bytě zapojen plyn a elektrickou energii, podle magistrátu nelze přihlížet, neboť muž tuto situaci dlouhodobě neřeší," uvedli ve svém vyjádření úředníci.

Muž ale chtěl dosáhnout vyplacení dávky u soudu. Podle něj ho měli úředníci poučit o tom, jak situaci nezapojeného plynu a elektřiny řešit. Podle něj šlo o nájemní byt a o napojení na sítě se měl postarat majitel nebo správce domu.

Městský soud v Praze žalobu zamítl s tím, že není povinností úřadů zajišťovat napojení na elektřinu a plyn. "Nelze klást k tíži správním orgánům skutečnost, že muž žije v přístřeší bez zajištění základních přípojek," rozhodli soudci.

Muž ještě poslal stížnosti na Nejvyšší správní soud, ani tam ale neuspěl. Soudci rozhodli, že není povinností úřadů poučovat lidi, jak se mají napojit na rozvodné sítě.

Člověk to musí zvládnout sám

Podle soudců ze zákona vyplývá, že lidé musí doložit v případě žádosti o sociální dávku všechny potřebné údaje důležité pro vyplacení peněz, tedy i to, kolik platí za energie. 

„Lze dospět k závěru, že je věcí stěžovatele (žadatele o dávku), aby za součinnosti s vlastníkem nemovitosti, jejím správcem a dodavateli elektrické a plynové energie uzavřel příslušné smlouvy," uvedli soudci.

Úřady nemohou lidem vysvětlovat nebo nahrazovat kroky, které musí lidé udělat bez pomoci úřadů.

"V materiálním právním státě založeném na úctě ke svobodné autonomii jednotlivce nemohou správní orgány zabezpečovat to, co dotyčný jedinec musí zvládat sám  - uzavřít smlouvy o dodávce elektrické energie a plynu," uvedli soudci.

Soudci uvedli, že dávky sociální péče slouží k pomoci sociálně potřebným osobám s úhradou nezbytných nákladů na domácnost.

"Zákon o sociální potřebnosti proto neukládá správním orgánům povinnost, aby řešily situaci ohledně napojení bytu na elektrickou a plynovou síť," konstatovali soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy