Kalouskův rozklikávací rozpočet ukáže, kam jdou peníze

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 8. 2012 19:53
Systém státní pokladny má zabránit zbytečným půjčkám a vrátit lidem důvěru v politiku

Praha - Ministerstvo financí i běžní lidé by se od příštího roku měli lépe orientovat v tom, jak stát hospodaří s veřejnými penězi.

Umožní to nový Integrovaný informační systém státní pokladny (IISSP), od něhož si ministerstvo slibuje zjednodušení, zlevnění a transparentnost.

Za projekt stát zaplatí téměř 3,2 miliardy korun. Jak ale ministr financí Miroslav Kalousek doufá, peníze se rychle vrátí. Při konzervativních odhadech do šesti let, pravděpodobně to ale bude dříve.

Kam jdou naše peníze

Ke zjednodušení dojde především díky tomu, že se dříve rozdrobené účty sjednotí v rámci jednoho centrálního systému.

Jedním z hlavních cílů je pak vytvořit přehled, co se s penězi během roku vlastně děje. Na webu IISSP se budou zobrazovat aktuální informace o všech dluzích i pohledávkách, které stát má. Stejně tak uživatel uvidí, jaký je stav na účtu státních organizací.

Státní pokladna bude mít dva moduly, jeden pro odborného správce, tedy ministerstvo financí, dále pro běžné občany. Ten by měl být podle Kalouska jednodušší, rozklikávací státní rozpočet by měl být "přeložený do češtiny", aby mu lidé rozuměli.

Seznámit veřejnost s hospodařením státu má zvýšit důvěru v politiku a usnadnit pochopení jednotlivých transakcí.

Konec zbytečným půjčkám

K hlavní úspoře by mělo dojít při řízení likvidity. Ministerstvo chce například zabránit tomu, aby stát prováděl velmi předčasné platby jako doposud.

V takovém případě se totiž může stát, že peníze chybí, ač jimi bylo ještě možné disponovat. Následně se tento problém řeší provizorními úvěry, za které ovšem zbytečně platíme úroky. "Někde potom mrtvě leží několik miliard a my si současně velmi nákladně půjčujeme na trhu," doplňuje ministr financí.

"Kdyby jakákoliv firma na trhu měla takové finanční řízení, jako má stát, tak by nemohla konkurovat," prohlásil ostatně přímo Kalousek.

Kromě toho má IISSP umožnit lepší kontrolu při sestavování i samotném čerpání. Přitom by nově mělo být okamžitě jasné, kam jaká částka odešla. "Doteď jsme to věděli se zpožděním," komentuje ředitel odboru Státní rozpočet Karel Tyll.

Zátěž se už testuje

Na otázku, zda nebude systém padat, uvedl Radoslav Bulíř z ministerstva financí, že aktuálně probíhá několik kol zátěžových a objemových testů.

V rámci těch se zjišťuje, co IISSP zvládne anebo jak velké množství informací pojme. "Musí vydržet čtyřnásobek transakcí, než kolik se běžně provede," uvedl Bulíř.

Jaká je hranice zahlcení stránek, z taktických důvodů odmítl říct. Zároveň ale zdůraznil, že zatím nenastaly žádné výpadky, které by souvisely s nefunkčností systému.

Samotná cena pořízení IISSP přesahuje dvě miliardy korun, na dalších 1,09 miliardy korun přijdou provozní náklady. Na 76 milionů korun zatím vyšly související služby, v budoucím provozu by se pak mělo podle zástupců ministerstva jednat nejvýše o jednotky milionů.

Zakázku zajistila společnost IBM ve spolupráci s Hewlett-Packard, Logica a SAP ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy