Sportovci dostali dárek pro mámu, o telefonech nic neví

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 8. 2012 16:55
Že poskytli olympionikům dárky, potvrzují třeba Visa, Coca-Cola a Procter
Simon Drew wipes down hoarding surrounding a practice beach volley ball court ahead of teams arriving for the London 2012 Olympic Games in London July 16, 2012. The London 2012 Olympic Games start in 11 days time. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: SPORT VOLLEYBALL OLYMPICS) Published: Čec. 16, 2012, 4:12 odp.
Simon Drew wipes down hoarding surrounding a practice beach volley ball court ahead of teams arriving for the London 2012 Olympic Games in London July 16, 2012. The London 2012 Olympic Games start in 11 days time. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: SPORT VOLLEYBALL OLYMPICS) Published: Čec. 16, 2012, 4:12 odp. | Foto: Reuters

Londýn - Nejen kondomy, ale také energetické nápoje, chytré telefony a dárky pro rodiče. To vše jsme letos sportovcům během olympiády v Londýně rozdali, chlubí se sponzoři. 

Podle olympioniků je ale realita střízlivější. "Zas až tolik jsme toho nedostali," reaguje jeden z medailistů, který si nepřál být citován.

Zdarma měli olympionici jídlo od McDonald´s a pití od Coca-Coly. Ta zmiňuje jako hlavní sponzorský dar energetický nápoj Powerade, kterého podle své mluvčí Daniely Paličkové rozdala 148 tisíc sáčků.

Kromě toho je volně k dispozici aplikace pro chytré telefony Powerade Hydration Coach. "Každému uživateli vytvořila profil a vypočetla takzvané hydratační skóre, které informuje o ideálním příjmu tekutin," doplňuje Paličková.

O žádném smartphonu jsme neslyšeli

Karetní společnost Visa Europe zase uvádí, že sportovcům poskytla zdarma chytré telefony, které byly během her vybavené platební aplikací PayWave.

Žádný z českých medailistů, které jsme oslovili, ale nic podobného v ruce nedržel. "Vůbec o tom nevím," říká sportovkyně, která nechce, aby zaznělo její jméno.

"Viděl jsem, že Slováci měli nějaké smartphony od Samsungu," komentuje její kolega s tím, že na Čechy se nedostalo ani v tomto případě.

Zato dárek od Procter & Gamble podle nich skutečně existuje. Výrobce spotřebního zboží se v rámci kampaně „Děkuji, maminko" rozhodl obdarovat matky sportovců, kterým věnoval kosmetické a drogistické produkty.

V Česku dvěma z nich navíc zaplatil výlet do Londýna. Jednalo se o maminku Davida Svobody, který získal v moderním pětiboji zlatou medaili, a Naďu Bábovou, jejíž syn soutěžil ve skoku do výšky.

Nechyběly ani kondomy

Ne všichni sponzoři ovšem obdarovávali přímo účastníky. "Sportovcům produkty neposkytujeme," reaguje například Lucie Nádvorníková ze skupiny Panasonic, která zajistila technické pokrytí olympiády.

"V londýnské čtvrti Stratford byl po celou dobu her otevřen pavilón o velikosti 400 metrů čtverečných, který byl vybavený plazmovými obrazovkami," stojí například v tiskové zprávě firmy.

Více než dárky či aktivita oficiálních partnerů ale vzbudil pozornost již před olympiádou příspěvek firmy Durex, která jinak na seznamu sponzorů chybí. Ta letos bezplatně poskytla přes 150 tisíc kondomů - na každého ze sportovců jich tak připadalo devět.

 

Právě se děje

Další zprávy