Rittig za miliony poradil Lesům ČR, jak utratit 13 mld.

Karel Toman
13. 8. 2012 12:25
Firma z Kypru vytvořila bez výběrového řízení zásadní dokument státního podniku
Ivo Rittig (vlevo), podnikatel v klenotech, má blízko k místopředsedovi ODS Petru Bendlovi.
Ivo Rittig (vlevo), podnikatel v klenotech, má blízko k místopředsedovi ODS Petru Bendlovi. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ivo Rittig má ve státním podniku Lesy České republiky podle všeho větší vliv, než se dosud zdálo. Poté, co Česká televize před časem odhalila, že jeho firma sepsala pro podnik etický kodex, přišla teď nově se zjištěním, že za dva miliony korun sestavila také jeho rozpočtové plány.

Firma kontroverzního lobbisty se touto zakázkou podle expertů dostala ke strategickým informacím o státním podniku. Do citlivé situace se tím dostává i ministr zemědělství Petr Bendl, který má Lesy ČR v kompetenci a který zároveň bývá řazen mezi politiky, kteří mají k Rittigovi blízko.

Stejně jako zakázku na etický kodex, jehož jedna strana vyšla daňového poplatníka na 57 tisíc korun, bude i tuto zakázku zřejmě řešit ministerstvo zemědělství.

Návod, jak utratit 13 státních miliard

"Veškeré zakázky jsou účelně zadávány v zájmu podniku a jsou plně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," hájil pro Českou televizi mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík nové faktury pro Iva Rittiga.

Vlastnický řetězec Rittigovy firmy Rittig & Partners končí podle ČT v daňovém ráji na Kypru. Státní podnik si ji tentokrát najal na to, aby pro něj vypracovala koncepci, která mu má poradit, jak má podnik utrácet jeho finanční zásoby. Ty podle zprávy NKÚ dosahují 13 miliard korun. Za zakázku, kterou R&P dostala bez výběrového řízení, inkasovala 2 098 000 korun, obsah koncepce však není veřejný.

Petr Knap z auditorské společnosti Ernst & Young České televizi potvrdil, že takzvaný finanční kontroling představuje klíčová interní pravidla. Proč si na jejich tvorbu státní podnik vybral právě firmu lobbisty Rittiga, management podniku nevysvětlil.

"Protože finanční kontroling je významnou součástí ekonomického řízení firmy, byla v lednu 2011 pro zhodnocení efektu stávajícího stavu (…) zvolena forma externího zpracování," stručně uvedl mluvčí Boublík.

Zakázku získala Rittigova firma bez tendru. Ten však státní podnik vypisovat nemusel, protože mu zákon v minulosti ukládal vypisovat výběrová řízení pouze v případě dražších projektů. Posoudit zkušenosti R&P s řízením podniků je však složité, podnikatel se České televizi odmítl k zakázkám pro Lesy ČR vyjadřovat.

Prověří zakázku pro Rittiga Bendl?

Smyslem této podlimitní zakázky na kontrolu finančních plánů se bude na konci srpna zabývat dozorčí rada podniku. "Je to věc, se kterou se musím seznámit, a pochopitelně budeme se jí zabývat," přislíbil pro ČT jeden z jejích členů Robert Knobloch (ODS). Generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora už v minulosti musel obhajovat etický kodex, který rovněž napsala Rittigova firma. Nyní ho čeká vysvětlování znovu.

Mluvčí resortu zemědělství Jan Žáček pro ČT nevyloučil, že další spolupráci Lesů ČR s Rittigovou firmou posoudí i sám ministr zemědělství, do jehož kompetence lesní hospodářství a státní podnik spadají. Lesní zakázky ho tím dostávají do nezvyklé situace. Právě Petr Bendl totiž patří mezi politiky, kteří k Ivu Rittigovi nemají daleko.

Lesy ČR přitom nejsou jediný veřejnou sférou vlastněný podnik, který s Rittigovou firmou uzavřel kontroverzní zakázky.

Ivo Rittig, který dlouhodobě žije v Monaku, čelí mimo jiné podezření, že část peněz ze zakázky na tisk předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik tekla přes dodavatele jízdenek Neograph do jeho spřízněné firmy na Panenských ostrovech. Případ už prověřuje protikorupční policie.

 

Právě se děje

Další zprávy