I za lehčí zranění náleží vysoké odškodné, rozhodl soud

Tomáš Fránek
8. 8. 2012 6:00
Nejvyšší soud se zastal ženy, které pojišťovna odmítla zaplatit vyšší částku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - I za zranění, které lidé utrpí při dopravních nehodách a lékaři je ohodnotí jen jako lehčí, může být vyplaceno mimořádně vysoké odškodnění.

Nejvyšší soud se v důležitém sporu zastal ženy, které pojišťovna Allianz nechtěla vyplatit zvýšené odškodnění. Pojišťovna odkazovala na znalecká hodnocení, podle nichž nebylo zranění ruky vážné.

Podle Nejvyššího soudu ale je hodnocení znalců pouze jedním z hledisek. Je totiž potřeba posoudit i to, jak takové zranění v praxi omezí člověka v dalším životě.

Důležité omezení v životě

"Následky škody na zdraví, ačkoliv je z pohledu lékaře nelze hodnotit jako zvlášť těžké, mohou postiženého vyloučit z řady činností, které předtím vykonával, a závažným způsobem tak ovlivnit jeho život," konstatovali soudci.

Ke zranění došlo už před deseti roky. Žena z Prahy utrpěla při autonehodě, kterou nezavinila, zlomeninu obratle krční páteře a zlomeninu pravé stehenní kosti.

"Následkem těchto zranění došlo k významnému omezení hybnosti a svalové síly pravé horní končetiny, snížení jemné motoriky zejména v oblasti 2. a 3. prstu pravé horní končetiny a zůstaly jí jizvy na krku a na pravém stehně. Žena je po úrazu omezena v každodenním životě, nemůže vykonávat běžné domácí práce, při vyšší zátěži je ruka bolestivá, do budoucna má v určité míře omezen výběr zaměstnání," je uvedeno v soudním spisu, který doputoval k Nejvyššímu soudu.

Žena kvůli zranění požádala pojišťovnu o vyplacení odškodného ve výši 400 tisíc korun. Když pojišťovna odmítla, obrátila se na soud.

Hned Obvodní soud pro Prahu 2 pak rozhodl, že žena má na mimořádně vysoké odškodnění nárok. Snížil je pouze o částku 42 tisíc korun vyplacenou z povinného ručení viníka nehody.

"Jsou dány důvody zvláštního zřetele hodné pro mimořádné zvýšení náhrady za ztížení společenského uplatnění. Žena je postižením ruky významně omezena ve všech každodenních obvyklých činnostech, při nichž je třeba uchopit věc do ruky, je omezena ve výběru zaměstnání, citlivěji vnímá kosmetický defekt v podobě jizev a nemůže se věnovat svým dřívějším koníčkům (cyklistika, lyžování)," rozhodli soudci.

Nezáleží jen na posudku

Městský soud v Praze, k němuž se pojišťovna odvolala, však následně vyplacení 358 tisíc korun zamítl. Podle soudců znalci sice doporučili kvůli nízkému věku mírně zvýšit odškodnění, mimořádně vysokou částku ale není možné vyplatit.

"Znalci nezvýšili základní bodové ohodnocení ztížení společenského uplatnění s tím, že se jedná o lehký stupeň postižení. Není možné, aby za situace, kdy je postižení lehkého rázu, bylo přistoupeno k mimořádnému zvýšení odškodnění jen z důvodu, že žena je subjektivně pociťuje jako závažné," uvedli soudci.

Žena se pak ale obrátila na Nejvyšší soud. Ten jí vyhověl a zrušil verdikt, podle něhož žena nárok na 358 tisíc korun nemá.

Podle soudců Nejvyššího soudu se těžkými následky na zdraví rozumí situace, které podstatně omezují nebo významně mění uplatnění v životě anebo znemožňují další uplatnění v životě, a to s ohledem na věk poškozeného.

A pokud lékař při hodnocení zranění nenavrhne zvýšit bodové ohodnocení, jde pouze o jedno z hledisek, které má být posuzováno. "Ve zvlášť výjimečných případech hodných mimořádného zřetele může soud výši odškodnění stanovenou přiměřeně zvýšit," rozhodli soudci.

"S názorem, že ke zvýšení odškodnění může soud přistoupit pouze v případě, že znalci zvýšili bodové ohodnocení, nelze souhlasit," konstatovali soudci Nejvyššího soudu a nařídili nové projednání případu.

V jiném případě nicméně Nejvyšší soud nedávno konstatoval, že zvyšování odškodnění musí mít jisté hranice a nesmí mít zjevně likvidační účinky pro pojišťovny. Ta měla vyplatit vysoké odškodnění dosahující téměř pět milionů korun za svého klienta, který na přechodu v Kolíně srazil a vážně zranil 44letou ženu (podrobněji zde).

 

Právě se děje

Další zprávy