Na úvěr si můžete pořídit nová prsa i svářečskou kuklu

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 8. 2012 13:30
Na co si lidé půjčují, banky nezkoumají. Pokud by začaly, možná by se divily
Foto: Thinkstock

Praha/Brno - Pokud si v Česku rozhodnete vzít úvěr, žádná z větších bank nebude zkoumat, na co si vlastně půjčujete. Totéž platí také pro velkou část nebankovních firem, například Cofidis.

Jak zástupci těchto institucí sdělili deníku Aktuálně.cz, u spotřebitelských úvěrů účel nesledují. Přehled, na co si klienti půjčují, vůbec nemají zástupci Raiffeisenbank, Zuno Bank nebo Komerční banky.

"Na účel využití se neptáme, zajímá nás především schopnost klienta úvěr splácet," reagoval například Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Výsledky tzv. credit scoringu, při kterém se zohledňují například příjmy a výdaje, jsou rozhodující také pro Českou spořitelnu.

"Co se týká spotřebitelských úvěrů, konkrétní účely evidujeme v omezené míře," komentuje Pavla Hávová z ČSOB. Nejvíce ale podle nadále figurují půjčky na vybavení domácností, zaplacení vozidla nebo nákup elektroniky.

"Každý klient v žádosti prohlašuje, že poskytnuté finanční prostředky nebudou mimo jiné použity v rozporu s právními předpisy České republiky," připomíná Petr Podzimek z České spořitelny.

Štěpánka Slavíková z Oberbank pak doplňuje, že by určitě odmítli půjčit na spekulační obchody nebo cokoliv, co by napomáhalo trestné činnosti. Otázkou zůstává, jak by zástupci banky tedy přišli na to, že zákazník plánuje peníze podobně využít.

Vesmírná kukla na dluh

Jestliže by banky a ostatní firmy účel úvěrů začaly sledovat, tak by se nejspíše divily, kvůli čemu všemu jsou zákazníci ochotni se zadlužit.

Jak vyplývá z analýzy společnosti Home Credit, kromě nábytku, studia či elektroniky si lidé berou úvěry třeba i na to, aby se mohli věnovat vojenskému sportu. Nebo na rybaření.

Mezi nekurióznější předměty, na které si Češi v poslední době u nich půjčili, autoři výzkumu řadí svářečskou kuklu v barvě kosmická zeleň. "Ta vyjde bezmála na deset tisíc korun a umí téměř vše. Díky solárním článkům umístěným na povrchu vypadá, jako by byla připravená přímo na let do vesmíru," komentuje mluvčí skupiny Zuzana Bienvenu.

Stejně tak se mezi zbožím, na které si zákazník vzal spotřebitelský úvěr, objevila airsoftová zbraň. Častými dlužníky jsou také rybáři. Jeden nadšenec si například vypůjčil dvacet tisíc korun na nákup člunu. "Každý měsíc financujeme několik rybářských prutů a také nejrůznějších doplňků, jako jsou podběráky nebo vezírky," doplňuje Jan Plaček z Home Credit.

Psychowalkmany a skákací boty

Společnost Cetelem zase již financovala například členství ve fitness clubech, hudební nástroje, šicí stroje nebo přívěsné vozíky. "V poslední době jsme zaznamenali například nákup detektorů kovů a psychowalkmanů," pokračuje zástupkyně firmy Barbora Minksová pro Aktuálně.cz.

U firmy Essox si zákazníci půjčovali také na to, aby si mohli pořídit silikonová prsa, domácí stroj na cukrovou vatu, skákací boty, jízdní kola a motocykly.

Že si lidé vezmou úvěry i na méně obvyklé položky, než je vzdělání či vybavení domácnosti, potvrzuje také GE Money Bank. Ta loni v průzkumu zjistila, že na lékařské zákroky, které nehradí zdravotní pojišťovny, by si půjčil každý čtvrtý respondent. Lidé jsou ochotni zadlužit se hlavně kvůli úpravě očních vad, liposukci nebo transplantaci vlasů.

Z dalšího šetření GE Money Bank vyplynulo, že pětina Čechů by si půjčila na svatbu - ať vlastní nebo svých dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy