Řidič auta nezodpovídá za zapnuté pásy, řekl soud

Tomáš Fránek
1. 8. 2012 15:01
Řidička měla platit za zranění nepřipoutané spolujezdkyně, soud to zrušil
Foto: Thinkstock

Brno - Řidiči v Česku nejsou zodpovědní za to, že jejich spolujezdci poruší předpisy a nejsou v autě připoutáni bezpečnostními pásy.

A jenom ve výjimečných případech, jako je věk (u dětí) nebo zdravotní důvody, jsou řidiči povinni své spolujezdce nutit pásy si zapnout.

Rozhodl o tom v důležitém verdiktu Nejvyšší soud, který posuzoval spor mezi řidičkou havarovaného auta a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou o zaplacení léčby ženy zraněné při nehodě.

Krajský soud vyhověl VZP

K nehodě došlo na silnici mezi Prahou a Pískem. Řidička, která jela povolenou rychlostí, měla kvůli nebezpečnému předjíždění jiného vozu dostat smyk a na poli u silnice se převrátit. Při nehodě se zranila její matka - spolujezdkyně v autě, která nebyla připoutána bezpečnostními pásy.

Všeobecná zdravotní pojišťovna za léčení zaplatila přes 197 tisíc korun a ty začala vymáhat jak po zraněné ženě, tak i po řidičce auta. Ta totiž měla podle zástupců pojišťovny zajistit, aby její spolujezdkyně byla připoutaná, a může tak za její zranění.

Krajský soud v Českých Budějovicích pojišťovně vyhověl a nařídil, že zraněná žena i řidička mají zaplatit po padesáti procentech škody.

„Porušila ustanovení zákona, které jí jakožto řidičce ukládá povinnost zajistit bezpečnost přepravované osoby. Řidička tak neučinila, neboť umožnila, aby její spolujezdkyně nebyla připoutána bezpečnostním pásem," rozhodli soudci.

Řidiči nemohou odpovídat za jiné

Žena se ale obrátila s dovoláním na Nejvyšší soud. Podle ní její matka nemohla být v autě kvůli nadváze připoutána - technicky to nebylo možné. Zástupci VZP ve svém vyjádření zaslaném Nejvyššímu soudu uvedli, že nadváha není důvodem pro vydání lékařského potvrzení, na základě kterého lidé nemusí být v autě připoutáni.

Nejvyšší soud ale rozhodl, že řidiči nemohou ve většině případů odpovídat za to, že jejich spolujezdci poruší zákony a nepřipoutají se. „Řidič vozidla zásadně za porušení povinnosti přepravované osoby připoutat se za jízdy na sedadle bezpečnostním pásem neodpovídá," rozhodli soudci.

Podle nich je možné jenom ve velmi výjimečných případech dospět k závěru, že řidiči jsou povinni poučit přepravovanou osobu o její povinnosti připoutat se bezpečnostním pásem. „A to vzhledem ke zdravotnímu stavu této osoby, jejímu věku či jiným jedinečným okolnostem," rozhodli soudci.

Zrušili tak verdikt soudu z Českých Budějovic, který nařizoval zaplatit řidičce náklady léčení. Soud tak musí celý případ znovu projednat a vzít v potaz kromě důvodů, pro které žena nebyla připoutána, i celý průběh nehody - tedy to, že žena nehodu s největší pravděpodobností nezavinila.

 

Právě se děje

Další zprávy