O německé exekuci muž nevěděl, na pomoc čekal šest let

Tomáš Fránek
18. 7. 2012 15:30
České soudy musí ověřovat, zda se lidé mohli v cizině bránit
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Šest let trvalo, než se v Česku dočkal zastání muž, který údajně netušil, že na něj německé úřady nařídily exekuci. Až Ústavní soud nyní rozhodl, že bylo porušeno právo muže na spravedlivý proces.

Stalo se tak po šesti letech od chvíle, kdy české soudy na základě žádosti německé strany nařídily exekuci kvůli obchodnímu sporu odpovídající částce asi pěti tisíc eur a vydaly zákaz nakládání s veškerým majetkem včetně nemovitostí.

Ústavní soudci rozhodli, že u exekucí nařízených v cizině musí české soudy pečlivě ověřovat, zda se tam lidé mohli proti rozhodnutí bránit a zda bylo lidem vůbec doručeno.

Němci nic nedoručili

Exekuci na majetek muže nařídil Úřední soud v bavorském Chamu už na konci devadesátých let kvůli obchodnímu sporu o částku necelých pět tisíc eur. Verdikt zveřejnil na své úřední desce, ale muže v Česku nehledal a rozhodnutí poslal pražskému soudu.

Od roku 2004 pak o exekuci na mužův majetek postupně rozhodovaly Obvodní a Městský soud v Praze, dovolání řešil i Nejvyšší soud.

Žádný z nich však neuznal argumenty muže, že mu exekuční rozhodnutí z Německa nebylo nikdy doručeno, nevěděl o něm a nemohl se tak proti němu bránit. Soudce neovlivnil ani fakt, že také v německém rozhodnutí o nařízení exekuce bylo uvedeno, že se nepodařilo zjistit místo, kde se muž zdržuje.

Soudy na základě německého verdiktu rozhodly, že muž se musí exekuci podrobit. "Nesmí nakládat se svým majetkem, včetně nemovitostí a majetku patřícího do společného jmění manželů, s výjimkou běžné obchodní činnosti, uspokojování základních životních potřeb, udržování a správy majetku," rozhodl Obvodní soud pro Prahu 3. Námitky pak odmítl jak městský, tak Nejvyšší soud.

Muž se proto obrátil se stížností ještě na Ústavní soud. „Takový exekuční titul neměl být vnitrostátním soudem uznán pro rozpor s veřejným pořádkem," uvedl muž ve stížnosti.

A Ústavní soud mu dal za pravdu. Podle něj neměly české soudy exekuci vůbec uznat, protože muž nebyl o exekuci v Německu informován a nebylo mu doručeno žádné rozhodnutí.

Nemohl se bránit

Ústavní soudci všechny předchozí verdikty zrušili a rozhodli, že bylo porušeno právo muže na spravedlivý proces.

"Soudy nedostály své povinnosti náležitým způsobem ověřit, zda byly splněny předpoklady pro uznání a výkon cizozemského soudního rozhodnutí," rozhodli ústavní soudci.

Podle nich se muž o exekuci dozvěděl až poté, co o ní rozhodl Obvodní soud v Praze 3. O verdiktu německého úřadu v Chamu nic nevěděl. 

Podle ústavních soudců tak musí soudy při uznávání nároků z ciziny prověřit všechny skutečnosti včetně toho, zda lidé měli dostatečnou možnost obrany - tedy zda úřady a osudy v zahraničí udělaly všechny kroky k tomu, aby se lidé mohli bránit.

"Je přitom lhostejno, s jakými obtížemi je zjišťování informací potřebných pro posouzení souladu s danými podmínkami spojeno," dodali ústavní soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy