Kalousek napsal Drábkovi: Takto se s podvody nebojuje

Tomáš Fránek
9. 7. 2012 14:30
Ministerstvo financí nesouhlasí se zakázkou ohledně odhalování podvodů u dávek
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Ministr financí Miroslav Kalousek má vážné výhrady k plánům svého stranického kolegy z TOP 09 a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka ohledně odhalování podvodů u sociálních dávek.

Ze stanoviska ministerstva financí k projektu za 1,6 miliardy korun, jehož celé znění má online deník Aktuálně.cz k dispozici, totiž vyplývá, že peníze za zbytečně vydané dávky je možné uspořit lepším fungováním systému lékařské posudkové služby. Stát kvůli tomu nemusí platit soukromé firmě.

„Vzhledem k převaze negativních aspektů předloženého návrhu na zadání optimalizace práce lékařské posudkové služby soukromé společnosti s ním zásadně nemohu souhlasit," uvedl ministr Kalousek ve svém stanovisku. To ministerstvo financí odmítalo zveřejnit s tím, že jde o interní komunikaci mezi úřady.

Propojí data bez výběrového řízení

Nový systém má kontrolovat lékaře posudkové služby a odhalovat podvody. Propojí a následně vyhodnotí informace ze všech dostupných databází. Odhalit tak může například ordinace, kde je vysoký, nebo naopak příliš nízký počet prohlídek. Zjistí také, kteří lékaři kontrolují v nezvyklých časech.

Zakázku má od Drábkova úřadu bez výběrového řízení získat společnost IBM. Smlouvu ale zatím ministerstvu - po stížnosti konkurenční softwarové firmy SAS Institute - zakázal uzavřít Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ministerstvo práce a sociálních věcí odmítá k projektu sdělit podrobnosti, chce počkat na konec šetření antimonopolního úřadu. Podle ministerstva však může systém dodat jedině IBM.

Kde jsou ty úspory?

Výhrady Kalouskem vedeného ministerstva financí k projektu Drábkova resortu směřují do několika oblastí.

Zakázka, kterou chce Drábek dát soukromé firmě, má podle expertů ministerstva financí v podstatě suplovat činnosti, které jsou standardní náplní systému posudkové služby. A k úspoře peněz stačí zlepšit fungování služby, nemusí se kvůli tomu najímat soukromá firma.

Údajné úspory, které podle ministerstva práce a sociálních věcí dosáhnou několika miliard korun, navíc nejsou podle ministerstva financí nijak doložitelné.

„Považuji tyto úspory za přinejmenším sporné, respektive hypotetické. Nemohu také souhlasit s tím, aby odměny pro dodavatelskou firmu byly odvozovány od "úspor" v dávkách pro zdravotně postižené a považuji za nepřípustné v důsledku toho převádět prostředky určené na mandatorní výdaje do běžných výdajů," uvedl Kalousek ve svém stanovisku.

Celý systém tak podle Kalouska málokdy povede k faktické úspoře veřejných peněz.

„Lze očekávat, že daleko častěji se posuzovaná osoba přesune do jiné části sociálního systému. Původní příjemce invalidního důchodu bude velmi obtížně hledat pracovní uplatnění. Osoby se sníženými příjmy nebo bez nich, kterým se nepodaří práci nalézt, zůstanou závislé na pomoci státu. Odměna dodavateli však vyplacena bude," uvádí Kalousek ve svém stanovisku.

Ministr financí už dříve online deníku Aktuálně.cz řekl, že ministerstvo práce a sociálních věcí by smlouvu s IBM nemělo uzavřít bez souhlasu ministerstva financí.

 

Právě se děje

Další zprávy