Pojištění pro ženy zdraží až o 80 procent, chce to EU

Petr Kučera Petr Kučera
26. 6. 2012 14:45
Nejpozději do 21. prosince musí pojišťovny zavést jednotné sazby nezávisle na pohlaví

Praha - Vláda v úterý schválila změny v legislativě pojišťovnictví a penzijního připojištění tak, jak to musí učinit všechny členské státy Evropské unie. Důvodem je zrušení výjimky ze zásady rovného zacházení pro pojišťovnictví v právu EU.

Nejpozději od 21. prosince 2012 totiž musí pojišťovny zavést jednotné sazby pojistného pro ženy a muže. Vloni v březnu o tom rozhodl Soudní dvůr EU.

"Vzhledem k tomu, že se ženy dožívají vyššího věku, znamenají pro pojišťovny nižší riziko a platí proto nižší sazby životního pojištění. Evropský soudní dvůr to uznal jako diskriminaci a zakázal. Ženy budou zrovnoprávněny a budou tedy platit vyšší pojistné," řekl k tomu ministr financí Miroslav Kalousek.

"Zákaz Evropské komise rozlišovat cenu pojištění podle pohlaví je pro všechny pojišťovny v členských zemích obrovskou revolucí," uvedl již dříve ředitel odboru životního pojištění České pojišťovny Martin Zemánek.

Přirovnal to k tomu, jako kdyby komise pojišťovnám přikázala, aby pojištění proti velké vodě bylo pro dům u Labe v Děčíně a Poštovnu na Sněžce stejně drahé.

Konec levnějších pojistek pro ženy

Jednotná cena bude podle Zemánka pro ženy velmi pravděpodobně znamenat u vybraných pojištění zdražení. "Nyní je pro určité věkové skupiny rozdíl v sazbách pojistného mezi muži a ženami i více než dvojnásobný," dodal Zemánek.

"Na českém trhu se nyní používá pohlaví jako faktor pro stanovení pojistného především u životního pojištění, u důchodového pojištění, u pojištění nemoci a u některých úrazových pojištění," připomíná Karel Veselý, ředitel v oddělení poradenských služeb pro pojišťovnictví společnosti Deloitte.

Naopak u pojištění motorových vozidel se v Česku - na rozdíl například od Německa nebo Británie - pohlaví jako faktor pro výši pojistného většinou nepoužívá.

"U rizikového životního pojištění, které si klienti často sjednávají například současně s hypotékou, očekáváme, že dojde k výraznému zdražení pojistného pro ženy a k mírnému zlevnění pro muže. Zdražení pro ženy se bude lišit mezi jednotlivými pojišťovnami a záviset na jejich věku, cena stoupne o 40  až 80 procent," očekává Veselý.

Ženám se dále typicky zdraží pojištění nemoci a některá úrazová pojištění, pokud se dosud sazby lišily.

Sjednocení na průměru nečekejte

Naopak muži si oproti současnosti připlatí patrně pouze za komerční důchodové pojištění, které se v současné době na českém trhu příliš neprodává. To by se sice mohlo stát zajímavou alternativou k budoucím penzijním fondům, zdražení však pro muže učiní doživotně vyplácené důchody komerčně málo zajímavými, očekává společnost Deloitte.

"S ohledem na různé zastoupení žen a mužů mezi klienty a s ohledem na dodatečné riziko, které sjednocení sazeb pro pojišťovny přináší, očekáváme, že pojistné nebude sjednoceno na průměru sazeb mužů a žen, ale bude se spíše blížit vždy vyšší z obou sazeb," dodává Veselý.

Přidejte si nás na Facebook a včas se dozvíte další novinky a tipy:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká bude výše pojištění pro ženy?

 

Právě se děje

Další zprávy