Kolik stojí zničený život? Pojišťovně se platit nechce

Tomáš Fránek
20. 6. 2012 15:30
České pojišťovně se zdá odškodné pěti milionů pro vážně zraněnou ženu moc vysoké

Brno - Ani to, že lidem neopatrní řidiči zničí život a zůstanou v poměrně mladém věku odkázáni na pomoc druhých, nemusí znamenat, že dostanou mimořádně vysoké odškodnění.

Podle Nejvyššího soudu totiž odškodnění nesmí mít likvidační efekt pro ty, kteří je mají platit. Při stanovení jeho výše navíc soudy musí vzít v potaz věk poškozených lidí. Mimořádné odškodnění tak mají dostat jenom lidé, které zranění úplně vyřadí z normálního života.

U Nejvyššího soudu Česká pojišťovna uspěla v důležitém sporu, který může být vodítkem pro další podobné případy. Firma měla vyplatit vysoké odškodnění dosahující téměř pět milionů korun za svého klienta, který na přechodu v Kolíně srazil a vážně zranil 44letou ženu.

Nehoda jí zničila život

nehoda úplně zničila život. Přišla o část ruky, o nohu, k tomu se přidaly vážné psychické problémy. Okresní soud v Kolíně ženě za nehodu přiznal necelých pět milionů korun, tedy desetinásobek možného odškodnění podle bodového ohodnocení.

"Žena ve věku 44 let utrpěla poškození zdraví, v jehož důsledku je plně invalidní a byla jí přiznána převážná bezmocnost. Ve všech oblastech osobního života je a bude po zbytek života výrazně omezena a odkázána na pomoc jiných. Její strádání je jak tělesné, tak i duševní," rozhodli soudci. Verdikt potvrdil i Krajský soud v Praze.

Česká pojišťovna, která měla z pojistky majitele auta škodu zaplatit, se ale obrátila na Nejvyšší soud. Pojišťovna zpochybnila výšku odškodnění.

"Soudy neuvedly, v čem konkrétně je žena omezena, jakou mimořádnou činnost prováděla před úrazem a proč ji dnes vykonávat nemůže, a mimořádné zvýšení odškodnění odůvodnily nepřiléhavými argumenty," uvedli zástupci pojišťovny v dovolání.

Podle zástupců pojišťovny by částka třeba neměla obsahovat kompenzaci za to, že manžel ženy ukončil zaměstnání, aby mohl pečovat o svoji ženu.

Nejvyšší soud argumenty pojišťovny uznal a verdikt, který ženě přiznal mimořádné odškodnění, zrušil. Soud tak musí celý případ posoudit znovu, řešit se tedy bude i nová výše odškodného.

Podle soudců Nejvyššího soudu musí být totiž i přiznané vysoké a mimořádné odškodnění určováno individuálně a musí zohledňovat rozdíly v poškození zdraví a možnostech života zraněných lidí.

Mladší mohou zaplatit víc

"Zvyšování odškodnění musí mít jisté hranice, nesmí mít zjevně likvidační účinky pro subjekty k náhradě škody povinné," rozhodli soudci.

A desetinásobné zvýšení odškodnění má být určeno pro jiné okolnosti. "Jde o případy, kdy je poškozený téměř vyřazen ze života, jeho předpoklady k uplatnění ve společnosti jsou téměř nebo zcela ztraceny, není schopen se sám obsloužit," uvedli soudci.

Při stanovení výše odškodného musí brát soudci v potaz i věk, podle Nejvyššího soudu v případech mladých lidí může odškodnění zvýšit, v případě starších naopak snížit.

"Nebyly náležitě doceněny některé okolnosti, jako je věk ženy - je-li nízký věk významným faktorem ve prospěch výraznějšího zvýšení náhrady, pak střední věk musí být v zájmu zmíněné diferenciace a srovnatelnosti s obdobnými případy důvodem proporcionálně nižšího rozsahu odškodnění. O desetinásobek zvýšené odškodnění by odpovídalo výrazně těžším následkům - např. úplné ztrátě hybnosti i gnostických a komunikačních schopností," rozhodli soudci.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak si vybrat správné pojištění?

 

Právě se děje

Další zprávy