Český cestovní ruch zachránily luxusní hotely

ČTK ČTK
5. 6. 2012 16:51
Za loňský rok podle odhadů ministerstva zemi navštívilo přes 22 milionů cizinců

Praha - Tahounem cestovního ruchu za hospodářské krize byla v Česku bohatší klientela, do luxusních hotelů se turisté vrátili dříve než do zařízení nižších kategorií. Uvedl to Český statistický úřad.

Ekonomické výkyvy podle statistiků omezuje zejména množství turistů přijíždějících na delší dobu, jen projíždějících cizinců příliš neubývá.

Podle vedoucího oddělení statistik cestovního ruchu ČSÚ Pavla Vančury se krize v cestovním ruchu naplno projevila v roce 2009. Obrat ve vývoji nastal a meziroční růst cestovního ruchu se vrátil v prvním čtvrtletí 2010. Počty příjezdů do luxusních hotelů ale začaly narůstat už v průběhu roku 2009, upozornil Vančura.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) poukázalo na to, že pro českou ekonomiku nejsou důležití pouze turisté přijíždějící na delší pobyty, ale i návštěvníci na jeden den. Průměrná denní útrata jednodenních hostů zhruba 1500 korun na osobu je sice o asi tisíc korun nižší než u turistů přijíždějících do Česka na delší dobu, množství krátkodobých návštěvníků je ale vyšší.

V letošním prvním čtvrtletí do České republiky podle ČSÚ přijelo 1,28 milionu zahraničních turistů. Spolu s tranzitujícími návštěvníky a jednodenními turisty, kteří se v ČR neubytovávají, Česko podle MMR navštívilo přes čtyři miliony lidí. Za celý loňský rok podle kvalifikovaných odhadů MMR zemi navštívilo přes 22 milionů cizinců.

--------------------------------------------------------------------------------

Cestovní ruch v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy