Deficit rozpočtu dostaneme pod 3 %, tvrdí ministerstvo

Radek Pecák Radek Pecák
31. 5. 2012 14:31
Každý rok by měl být schodek státního rozpočtu o procento nižší

Praha - Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí letos klesne na tři procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to ze zveřejněného fiskálního výhledu ministerstva. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet právě tříprocentní hranici.

Loni deficit klesl na 3,09 procenta HDP z předloňských 4,83 procenta. Fiskální výhled tak odpovídá plánům, které vláda nastínila v dubnové aktualizaci Konvergenčního programu zaslané Evropské komisi.

Pro rok 2013 počítá ministerstvo s deficitem 2,9 procenta HDP, pro rok 2014 s 1,9 procenta HDP. Pro rok 2015 byl stanoven cíl 0,9 procenta HDP, o rok později by mělo již být hospodaření vládního sektoru podle ministerstva vyrovnané.

Česká národní banka souhlasí

"Je potřeba si uvědomit, že i přes úsporná opatření dosahuje strukturální deficit kolem dvou procent HDP. Proto nesmíme polevit v nastavené konsolidaci veřejných rozpočtů a v dalším prosazování úspor," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj vláda připravuje i prorůstové kroky.

Loňský pokles deficitu souvisí podle ministra s menší investiční aktivitou měst a obcí, příspěvkových organizací a veřejných vysokých škol.

Česká národní banka v nejnovější Zprávě o inflaci nově odhaduje deficit veřejných financí rovněž tři procenta HDP. V únoru ještě počítala s deficitem 3,4 procenta. Pro rok 2013 centrální banka deficit ponechala na dříve odhadovaných 3,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy