Dluhy se platí i po letech, důchodci nejsou výjimkou

Tomáš Fránek
25. 5. 2012 5:00
Ústavní soud nevyhověl stížnosti muže, který má po 11 letech z důchodu platit dluh
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Úřady mají možnost po lidech vymáhat staré dluhy i po letech srážkami z důchodu.

Jestliže lidé spoléhají na to, že na vymáhání starých dluhů platí tříletá lhůta, do které musí úřady peníze vymoci, mají smůlu.

U Ústavního soudu neuspěl se svou stížností důchodce, kterému soudy nařídily zaplatit srážkami z důchodu dluh ve výši 57 tisíc korun. Ten vznikl už před jedenácti lety a vymáhala ho Pražská správa sociálního zabezpečení.

Lhůty platí pro všechny

Podstatou sporu byl fakt, že srážení tohoto dluhu z důchodu muže nařídil Obvodní soud pro Prahu 5 až v roce 2011, poté verdikt potvrdil také Městský soud v Praze.

Podle důchodce, který měl přijít o část penze, šlo o nespravedlivé rozhodnutí a bylo jím porušeno jeho právo na spravedlivý proces.

Soudy podle něj nevzaly v potaz to, že podle zákona o správním řádu obecně platí tříletá doba, v níž musí být řízení nejenom zahájeno, ale i skončeno.

V případě dlužícího penzisty se ale soudy rozhodly využít jiný zákon, upravující speciálně oblast sociální zabezpečení. A podle tohoto zákona se právo vymáhat dluhy promlčuje až za 10 let od právní moci platebního výměru.

„Jde o vzájemnou kolizi zákonů a to není možné vykládat v můj neprospěch," uvedl muž ve stížnosti.

Ústavní soudci ale nyní stížnosti nevyhověli a potvrdili, že dluhy se dají splatit srážkami z důchodu i po letech.

Námitka tříleté doby, ve které mají úřady právo soudně dluhy vymáhat, nemá podle ústavních soudců opodstatnění. „Vzájemná konkurence dvou právních norem byla vyřešena správně," rozhodli soudci Ústavního soudu.

Důchodcům, kteří musí splácet dluhy z důchodů, musí zůstat částka 5326 korun. Z toho musí platit nájem, jídlo či léky.

Bankrotů přibývá

Případů, kdy musí lidé z důchodů splácet dluhy, přitom v Česku přibývá, do exekuce se už dostalo na 60 tisíc penzistů.

Lidé nad padesát let v Česku dluží bankám a úvěrovým firmám 89 miliard. Exekutoři z penzistů vymohli více než miliardu. Tisíce důchodců už proto požádaly o osobní bankrot.

Jen od začátku letošního roku projednávali ústavní soudci podle databáze rozhodnutí už čtyři případy, kdy si lidé stěžovali na strhávání peněz z důchodů nebo exekuce penzí. Ve většině případů potvrdili postup úřadů a soudů, dluhy byly nesporné.

Exekuce kvůli falešnému podpisu

Soudci se ale zastali čtyřiašedesátileté důchodkyně z Prahy. Té je za údajné nezaplacené telefonní poplatky ve výši 113 tisíc korun strhávána část důchodu, a tak žije z životního minima. Podle znaleckého posudku je ale podpis ženy na smlouvě zfalšovaný.

Podle ústavních soudců soudy chybovaly. "Žena se dostala do situace, kdy proti ní byla nařízena exekuce. Nic o tom nevěděla, marně se odvolávala, pražský městský soud jen naznačil, že si to měla hlídat v rámci rozhodčího řízení. Což příliš spravedlivé není," uvedl soudce Miloslav Výborný (podrobněji zde).

 

Právě se děje

Další zprávy