Nižší podpora neodradila, stavební spoření dál láká

Petr Kučera Petr Kučera
21. 5. 2012 12:12
Zájemců o nové smlouvy přibylo, nicméně celkový počet smluv výrazně klesá
Foto: Murom a.s.

Praha - Ani snížení státní podpory neodradilo lidi od stavebního spoření. Potvrzují to nejnovější statistiky ministerstva financí, vycházející z údajů od spořitelen.

V loňském prvním čtvrtletí sice klesl počet nových smluv o třetinu oproti stejnému období roku 2010, za letošní leden až březen už ale zájem oproti loňsku stoupl zhruba o pětinu.

Pro představu: Před snížením státní podpory, tedy v prvním čtvrtletí roku 2010, uzavřeli lidé 144 tisíc nových smluv o spoření. Vloni to ve stejném období bylo jen 96 tisíc, letos přibližně 116 tisíc.

Za celý rok 2011 lidé uzavřeli 410,5 tisíce nových smluv, o rok dříve to bylo 532,8 tisíce smluv.

Celkový počet smluv klesá

Výrazným tempem však ubývá celkový počet smluv ve fázi spoření. Během letošního prvního čtvrtletí klesl o dalších 58 tisíc oproti konci loňského roku, nyní jich je 4,492 milionu. Celkový objem naspořené částky od ledna klesl o zhruba pět miliard na 428 miliard korun.

Celkový počet úvěrů klesl od letošního ledna o více než 17 tisíc na 939 557, objem se snížil o pět miliard na 288 miliard korun.

Poprvé po deseti letech vloni mírně klesl poměr objemu úvěrů a naspořené částky. Zatímco ke konci roku 2010 činil 68,2 procenta a ke konci roku 2011 pak 67,6 procenta, během letošního prvního čtvrtletí dále klesl na 67,3 procenta.

Stát ušetřil přes pět miliard

Stát letos vyplatil podporu (na níž vznikl nárok v loňském roce) v celkové výši 5,1 miliardy korun, oproti předchozímu roku tak kvůli škrtům ušetřil více než polovinu. Celková výše příspěvku nicméně postupně klesala už od rekordního roku 2005, kdy podpora přesáhla 16 miliard korun.

Struktura nových úvěrů ze stavebního spoření se podle ministerstva dlouhodobě nemění. Nejvíce (87 %) je použito ke splacení překlenovacích úvěrů, dalších osm procent je určeno pro rekonstrukce a modernizace. Ke koupi bytu nebo rodinného domu byla využita dvě procenta úvěrů.

U nových překlenovacích úvěrů je téměř 42 procent určeno na modernizace a rekonstrukce, 27 procent na nabytí bytu nebo rodinného domu, 23 procent na ostatní účely a osm procent na výstavbu nových domů či bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy