Banky v EU budou muset zvýšit své kapitálové rezervy

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 5. 2012 11:10
Povinné minimum vlastního kapitálu má od června vzrůst. Přísnosti se meze nekladou
Foto: Thinkstock

Brusel - Regulace bank v Evropské unii se má zpřísnit. Všechny peněžní instituce budou muset posílit své kapitálové rezervy. V úterý se na tom dohodli ministři financí sedmadvaceti států. Návrh nyní budou projednávat europoslanci, očekává se, že nová regulace by měla začít platit již v červnu. Na svém webu o tom informovala Rada Evropské unie.

Minimální podíl vlastního kapitálu se má zvýšit z dosavadních dvou procent na 4,5 procenta. Jednotlivé země ale mohou požadovat i více. Kromě toho musí každý ze států zavést dva kapitálové polštáře.

Vlády dostanou volnou ruku

Unie usiluje především o to, aby byly banky bezpečnější a národní vlády do nich v budoucnu nemusely pumpovat peníze.

"Naším společným cílem je posilovat pružnost bankovního sektoru v EU a zajistit, že budou banky nadále zvládat financovat své ekonomické aktivity a růst," uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Jak zmiňuje deník The Wall Street Journal, výsledný návrh se zásadně liší od toho, který již dříve předložila Evropská komise. Národním vládám zůstane vysoká míra pravomocí při rozhodování. Komise naopak usilovala o to, aby pro zhruba 8 300 bank, které v EU fungují, platila "co největší harmonizace pravidel".

Že si budou členské státy určovat minimální podíl vlastního kapitálu samy, prosadila především Velká Británie, která chce přísnější pravidla než většina EU. Podle agentury AP mají země, které podporovaly jednotnost, strach hlavně z toho, že pokud se britské banky vybaví kapitálem lépe, budou jim investoři dávat přednost.

Posílení kapitálových požadavků není jediným řešením, kterým se odborníci v EU aktuálně zabývají. Zabránit tomu, aby na problémy bank dopláceli daňoví poplatníci a "příliš velké instituce" ohrožovaly celý systém, má také další návrh Evropské komise. Ten navrhuje vydat se cestou "bail-inů".

V rámci tohoto kroku by banky řešily svoji zadluženost tak, že převedou rizikový kapitál na akcie společnosti. Ztráty by tak nesli přímo zástupci dané instituce, dopad na spotřebitele by naopak byl minimální.

 

Právě se děje

Další zprávy