O Kalouskovy dluhopisy je opět zájem, pětina už není

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
11. 5. 2012 16:50
V jednu hodinu ministerstvo financí evidovalo objednávky za necelé čtyři miliardy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Za den a půl prodalo ministerstvo financí pětinu dluhopisů, které letos na jaře plánuje lidem, obcím nebo veřejnoprávním institucím prodat.

„K dnešnímu dni (13:00) evidujeme objednávky spořicích státních dluhopisů za cca 3,8 miliardy korun," uvedlo na svém webu bez dalších podrobností ministerstvo financí.

V odpoledních hodinách již objednávky přesáhly úroveň čtyř miliard korun.

V rámci pilotní podzimní emise evidovalo ministerstvo financí během přibližně stejného období objednávky za 8,8 miliardy korun. "Zájem považujeme za velký," říká nicméně Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva.

Dluhopisy je možné pořídit na 397 pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a nově J&T Banky. Česká spořitelna k dnešní 13. hodině evidovala objednávky za 1,67 miliardy, ČSOB za 1,8 miliardy a Komerční banka za 343,1 milionu korun.

Státní dluhopisy si lidé v již druhé emisi mohou objednávat od čtvrtka 10. května. Ministerstvo financí plánuje do konce května prodat takto dluh za 20 miliard korun. Stejnou částku si od občanů a organizací stát půjčil i v pilotní emisi na podzim roku 2011.

Upisovací období, ve kterém je možné dluhopisy objednat, končí na konci května, v případě zájmu ho ale ministerstvo může ukončit kdykoli dříve. Ministerstvo dále upozornilo, že objednávky musí být uhrazeny do pěti pracovních dnů od konce upisovacího období.

 

Právě se děje

Další zprávy